Saturday, September 6, 2008

berdialog dengan QC

Berdialog dengan QC

Pada suatu tengahari, semasa saya baru sampai ke workshop sewaktu lunch hour, saya lihat si kerani sedang berbual dengan si QC dari Murphy Oil. Rancak semacam ja cerita diorang tu. Saya baru sampai dari KFC, tolong belikan Family Feast Combo B untuk si kawan yang sepatutnya puasa. Sebelum lunch hour tadi, dia kata temankan dia pegi beli barang. Ingatkan mo beli barang untuk workshop, rupa-rupanya barang makan. Nda sangka pula barang makan di Bintulu ni mahal, RM 80.55 termasuk cukai kerajaan. Siapa mau makan? Dia dan kawan-kawan dia yang juga tidak puasa la.

“Ko orang KK ka tu?”, si QC mula bertanya.
“ Err…orang Tuaran.”, saya kata la.
“ Owh, orang Sabah pula ko tu. Bagus la. Jarang saya jumpa orang Sabah dalam industri oil & gas ni.” Dia cakap dengan bersemangat.
“Yaka? Saya nda tau saya ni bidang apa ni.”, saya bilang dengan selamba.
“Saya ingat tu hari orang baru dalam opis ni melayu, rupa-rupanya bukan. Kenapa nda tegur saya tu hari?”, dia tanya lagi.
“Takut ba saya. Garang ja muka ko kan. Saya pun nda berani la. Haha.” Ketawa buat-buat blur.
“Ko yang training QC tu kan. Bagus owh. Jarang ada orang Sabah yang terlibat industri oil & gas ni. Tapi sekarang mula ada la. Orang Penampang ramai.” Dia bilang lagi.

Si kerani dari tadi kelihatan tidak paham apa kami dua sedang cakap. Si gadis muda Iban ni garu-garu kepala ja, pelik dengar kami dua. “Saya tidak paham apa kamu dua cakap oh. Laju betul.” Kata dia bingung2.

“Beruntung betul ko masuk bidang oil & gas ni.” Dia bilang.
“Kenapa pula?”. Saya tanya lagi.
“Nanti la saya bagitau.” Kata dia berahsia.

Pelik juga saya dia pandai berahsia ini macam. CCehh.. Dalam masa tu, si kawan yang tidak puasa itu datang hantar 3 ketul ayam dari bilik sebelah. Dia siap beri sos tu lagi. Chewahh…mebedal la apalagi.

“Apa yang sebenarnya QC buat?” saya tanya si QC itu tentang tugasan seorang Quality Control.
“Sebenarnya banyak berkaitan dengan dokumen, welding, prosedur, dan joint-joint progress.” Dia mula menerangkan.
“Kamu ada buat benda-benda macam tu ka?”, dia tanya saya.
“Ada juga baru pagi tadi saya kena suruh buat key in data pasal joint-joint”, saya bilang.
“Sayang betul dorang nda utilize kemampuan ko ni. Ko kompeni mana?”, tanya dia setius.
“Saya cuma sub-kontraktor.” Terus terang saya.
“Aiseh, kalo ko ikut main-kontraktor, boleh juga saya suruh dorang buat apa yang patut sebagai seorang QC.” Nada dia sedikit keciwa.
“Ko ikut-ikut si QC baru yang sana bilik sebelah tu, dia pandai tu. Belajar dari dia.” Kata dia. “Untung ko oil & gas” kata dia lagi.
“Nanti saya bagitau ko.” Asyik-asyik jawapan sama bila saya tanya kenapa.
Untung la barangkali.

1 comment:

Giuseppina said...

ni mesti si thyalan(QC). sape punya blog ni ye? saya kerja murphy gak