Monday, August 24, 2009

video
si tenggang's homecoming


i


the physical journey that i traverse

is the journey of the soul,

transport of the self from a fatherland

to a country collected by sight and mind.

the knowledge the sweats from it

is estranger's experience,

from one who had learnt to see,

reflectand choose between the challenging actualities.


ii


its true i have growled at my mother and

grandmother,

but only after having told them my predicament

that they have never brought to consideration

the wife that i began to love in my loneliness,

in the country that alienated me,

they enveloped in their pre-judgement.

i have not entirely returned,

i know,having been changed by time and place.

coarsed by problems estranged by absence.


iii



but look.

i have brought myself home,

seasoned by faith.

broadened by land and language,

i am no longer afraid of the oceans

of the difeerences between people,

no longer easily snared

no words of ideas the journey was a loyal teacher,

who was never tardy

in explaning cultures and variousness.

look i am just like you.

still malay,sensitive to what

i believe is good,

and more ready to understand than my brothers.

the contents of these boats are yours too,

because i have returned.



iv


travel makes me a seeker who does not take

what is given without sincerity

or that which demands payment from beliefs.

the years at sea and in coastal state have thought me to choose,

to accept only those tested by

comparison, or that which matches the roads of my ancestors,

which returns me to my village and its comppleteness.



v


i've leanrt the ways of the rude,

to hold actuality in a new logic,

debate with hard and loud facts.

but i toohave humanity, respecting

man and life.


vi



i am not a new man,

not very different

from you;the people and cities

of coastal ports

thought me not to broodover a foreign world,

suffer difficulties

or fear possibilities.

i am you,

freed from the village,

its soils and ways,

independent,

because i have found myself.

Bintulu: Last Chapter.


Uhuk uhuk~~


di sini, atuk ingin mengucapkan ribuan terima kaseh kepada semua orang yang atuk sempat kenali di rantau Bintulu ini. uhuk~


Setelah bergelumang dalam gelombang sosial dan lubang-lubang di jalanraya Bintulu dalam tempoh satu tahun yang lepas, atuk merasa semakin matang dan dewasa, lebih tepat lagi da tua.


Atuk, uhuk uhuk uhk~, atuk juga semakin berpengalaman dalam bidang2 mekanikal seperti welding and fabrication, material, piping, design, management, tulis-tulis report, dan macam2 la.
Atuk juga heran, banyak rakan2 atuk semasa di pengajian tinggi dulu terjumpa di sini. Lebeh2 lagi rakan2 seperjuangan atuk yang ambil kejuruteraan. Budak UMP ada, UTP ada, budak INSTEP pun ada.
Uhuk~
Macam nak mapuh.
Uhuk uhuk korrghh puihhh...~
ehemm...mm.
Atuk kekadang menyampah juga dengan negeri ni. Besar satu hal. Income pun paling banyak dalam negara ni. Kayu balak. Kepala Sawit. Duit Minyak dan Gas.
Penduduk ramai, Lembaga Hasil Dalam Negeri boleh pungut banyak. Penduduk bukan Sarawak ramai, perlu guna permit kerja, Imigresen pungut banyak.
Brunei sebelah Miri, hujung bulan penduduk Brunei borong barang dari Miri, untung jadi banyak.
Pesta sini sana Rainforest World Music, Miri Jazz Festival, Bintulu Kite.
Perlancongan, Bario, Gua Niah, Gua Mulu.
Bakun empangan janakuasa elektrik terbesar.
Atuk terlebey suda. Mau cakap pasal Bintulu saja la.
Atuk ingat satu hal. Itu lapangan terbang lama dengan yang baru sebenarnya tidak jauh kalo ku tengok dari langit. Tapi takda jambatan yang menyambungkan dua kawasan itu, menyebabkan atuk terpaksa pusing jauh2 guna jambatan satu lagi. Hampeh atuk. Uhuk~
Atuk da nak pegi.
Tinggalkan Bintulu.
Projek da abis.
Where is my next stop?

Friday, August 21, 2009

Hei! Im a girl!

Excuse me sir,


not that I am being rude or whatever,


it is simply my look,


yeah,


praise the creator,


why am I being barred from entering the ladies,


I am one of them,


sure my is look a lot alike those male artists!


But I don't do rap or into any of music category,


I run. I run in a female contest. I won the 800m and you question my gender.


Sh*t la you all!

Athlete Semenya.

/*just joking. Muka dia aneh macam lelaki*/

Nomad Ku Nomad

Baru ku ingat.

Selama ku hidup, aku ni nomad. At least aku tergolong dalam itu la.

1985-1990: Langkon, Kota Marudu.
1991-1992: Apas Balung, Tawau.
1992-1994: Perumahan SFI, Sipitang.
1994-1996: Bandulan, Menggatal.
1997-1998: Tinambak, Tuaran.
1998: Labuan,Sekolah Asrama - Bilik 1
1999: Labuan,Sekolah Asrama - Bilik 2
2000: Labuan,Sekolah Asrama - Bilik 3
2001: Labuan,Sekolah Asrama - Bilik 4
2002: Labuan,Sekolah Asrama - Bilik 5
2003-2004: Labuan,Matrikulasi - Bilik 6
2004: Gambang,UMP - Bilik 7
2005: Gambang,UMP - Bilik 8 & 9
2006: Gambang,UMP - Bilik 10
2007: Gambang,UMP - Bilik 11
2008: Gambang,UMP - Bilik 12
2008: Pujut, Miri
2008-2009: Li Hua, Bintulu. 13
2009: Li Hua, Bintulu. 14

Tuesday, August 18, 2009

Api Menjulang

Api Menjulang


Nombor rumah lama ku


First, saya da pindah rumah. Bos cakap saya perlu pindah ke rumah satu lagi. Balik rumah, makan kejap, then trus packing. Trus pindah itu malam juga. Damn. notis pun tidak sampai 4 jam. Tidak ready langsung.

Itu api LNG sana kadang2 bikin takut saja. Semalam petang lebeh kurang jam 6, itu api tiba2 menjulang naik tinggi lebih daripada 200 kaki oo..

Ingatkan tempat tu da mau meletup. Bahang panas dia pun boleh rasa walaupun jarak tu lebih kurang 2 kilometer. Mentang2 la baru2 tu ada orang mati kena kebocoran gas kat LNG, ini lagi tiba2 api besar, manatau gas bocor ka apa. Tapi tidak juga, semua selamat.

Monday, August 17, 2009

Baru Buka Flickr

Macam mana mau link pegi Flickr ni?

Nama akaun dalam tu ialah re_sauce. Macam mana hah?

Wednesday, August 12, 2009

Jatuh Cinta Dengan Nat!

Ada satu channel dalam youtube.com sana.

Saya ada satu feveret, iaitu communitychannel vlog kepada seorang gadis gila-gila bangsa asian warganegara australia.

Syok pula tengok dia punya topik yang syok dan dia melakonkan banyak watak yang sendiri dia lakonkan.

Sendiri cari tengok la. Tapi saya suka.

www.youtube.com/user/communitychannel

Monday, August 10, 2009

Keghairahan Buku

Keghairahan Buku

Ini tahun, saya ada lagi membeli beberapa ketul buku yang saya rasa banyak berkaitan bisnes dan buku lawak Malaysian style . Saya punya minat ini kepada membaca ni mula berkembang pula sejak beberapa waktu. Baru-baru ini saya telah mendaftar menjadi member Popular Bookstore, jadi ada murah sket la.

Antara buku yang saya beli ialah:

1. “Bagaimana Memulakan Perniagaan” by Jamaluddin Che Sab
2. “Company Formation in Malaysia” by Goh Chen Chuan
3. “Chinese Conversation Made Easy” by Pelanduk Publication
4. “How To Write a Business Plan” by Brian Finch
5. “Cara Mudah Dapat Pinjaman Bisnes” by Ahmad Sazmy Abd Aziz
6. “Eh! Wat Yu Talking?” by Syed Ali Tawfik Al-Attas
7. “He Who Laugh, Lasts!” by David Tong.
8. “Mumbling Borneo” by unknown author ( buku ni ada orang pinjam, tak tau sapa tulis)

Saya juga tidak dapat meninggalkan keghairahan kepada benda-benda teknikal kejuruteraan, terutama sekali kejuruteraan mekanikal (bidang saya). Saya tahu buku-buku engineering sangat mahal di pasaran, so saya mengambil peluang memuat turun e-book menggunakan torrent.

Antara e-book yang saya ada ialah:

1. “Aerodynamics for Engineering Student” by E.L. Houghton & P.W. Carpenter
2. “Careers in Engineering” by Geraldine Garner (McGrawHill)
3. “Fabrication and Welding Engineering” by Roger Timings
4. “Great Jobs for Engineering Majors” by Geraldine Garner (McGrawHill)
5. “Handbook of Structural Engineering” by unknown
6. “Mechanical Engineering Systems” by R. Gentle, W. Bolton & P. Edwards
7. “Tribology in Machine Design” by T. A. Stolarski
8. “Mechanical Engineering Handbook” by Frank Kreith (Editor In Chief)
9. “Renewable Energy Sources” by John Twidel and Tony Weir
10. “Standard Handbook of Engineering Calculations” by Tyler G. Hicks
11. “The Certified Quality Engineer Handbook” by Connie M. Borror ( Editor)
12. “The Engineering Design of Systems: Model & Methods” by Dennis M. Buede
13. “Mechanical Engineering Design” by Mc Graw Hill
14. “Relativistic Reality: A Modern View” by James D. Edmonds,Jr
15. “Build Your Own Solar Panel” by Philip Hurley

Saya sungguh-sungguh menghargai ilmu pengetahuan. Kalaulah saya dapat mengingat semua ilmu dari bidang-bidang yang berbeza, punyalah bagus. Tidaklah saya baca semua sekali, cuma ambil sedikit sedikit fakta dari chapter2 yang berkaitan saja.

Saya mau cipta barang, tiada idea.

Saturday, August 8, 2009

Tambah Jaringan kenalan

Wah!

Untuk beberapa waktu ini selama beberapa bulan projek di Bintulu, saya merasakan bahawa satu kemahiran saya telah membawa kepada pembentukan jaringan persahabatan yang erat bersama beberapa orang penting dalam projek ini.

Kebolehan saya bermain gitar bass elektrik telah menyatukan saya, si Quality Controller sebagai drummer, si Project Manager sebagai guitarist dan seorang lagi Supervisor sebagai guitar no. 1.
Dengan kebolehan saya memahami pattern bass rock dengan cepat, saya sebagai ahli yang paling muda terpaksa mengejar rentak mereka ini yang ternyata banyak terdedah kepada rock ‘zaman mereka’ seperti Iron Maiden, Scorpion, Ozzy Osbourne, May dan sebagainya. Mereka ini berumur dalam lingkungan hujung 20an dan awal 30an manakala saya pula pada awal 20an. Jangan salah sangka, saya ini tidak juga kurang hebatnya, di kalangan manusia yang terlibat dalam projek itu sajalah…

Saya memang suka pada muzik. Berjamming memang menjadi satu aktiviti yang saya suka lakukan.

Untung saya ada kemahiran yang pelik macam ini.

Talk about softskill…

People need me.

The best thing is, I have higher chances to get a work with a better designation in the future, of course with the help of these rock jammers!

Tuesday, August 4, 2009

Beli Barang Lelong

Saya ada beberapa kali beli barang dari Lelong.com.

Benda pertama yang saya beli ialah Behringer Bass Distortion Effect. Memang mula2 tu tidak yakin langsung mau bikin urusan terutama dalam dunia online. Faham2 sajalah dunia ini ada ramai penjenayah siber yang suka menipu.

Terdorong dengan kegilaan bermain gitar bass dengan effect yang jarang2 kita dengar, saya pun memaksa diri membuat transaksi wang berjumlah rm150 kepada penjual itu.

Dalam hari yang sama, peniaga itu meng'update' status barang itu telah di 'ship' ke destinasi pilihan saya.

Tup tup, hari kemudian, barang pun sampai...

So, ada la barang baru dalam pegangan saya.

Kemudian saya beli jam tangan.

Kemudian saya hari2 tengok barang yang orang lelong dan jual.

Terbaru saya beli kamera DSLR dari lelong.com dengan bayaran rm1100!

Punya gila babi punya deal! Maksud saya, kalo saya kena tipu, memang mampus la saya makan pasir di jalanan. Untung deal itu real punya. So, suma jadi ok la.

Saya rasa saya tidak berani lagi mau beli barang gila babi mahal punya dari lelong.com. Kena tipu nanti baru rasa!

Sikit lagi mau buka Flickr akaun.