Sunday, December 27, 2009

i was drowned!

I was drowned but now i am back!

hoho

haha

yeah

end of 2009!

see you next year!

Monday, October 12, 2009

Tempat Labuhan Gagak

Perlabuhan Klang

Perlabuhan Klang kalo kita ikuti perkembangan dia selama ini, memang merupakan antara perlabuhan penting di Asia Tenggara selain daripada Singapura.

Bila sebut Port Klang mungkin banyak orang tidak tahu sebenarnya ada beberapa ketul perlabuhan iaitu Perlabuhan Utara, Perlabuhan Selatan dan Perlabuhan Barat. Masing-masing ada peranan sendiri contohnya Perlabuhan Utara mengurus kargo dan kontena manakala Perlabuhan Barat pula banyak depoh-depoh untuk industry oil & gas, juga terletaknya perlabuhan Star Cruise, untuk kapal-kapal mewah berlabuh.

Hasil daripada kewujudan kawasan industri ini, Klang dengan cepatnya telah berubah rupa sehinggakan pembangunan setempat menjadi tidak menentu. Pada hari ini, daerah Klang kelihatan tidak terurus atau tersusun kerana banyak struktur telah bercampur aduk seperti bangunan lama dan baru.

Itu yang aku sesak tu. Disoriented.

Gagak

Sudah lama saya tidak jumpa ini binatang. Bertahun-tahun lepas saya pernah melihat haiwan ini hidup di daerah Tawau, Sabah. Tapi di sini pun ada, di Klang sini.

Gagak ni saya lihat tidak banyak yang istimewa, malah sering melihat haiwan ini dikaitkan dengan kejahatan kerana kalernya yang hitam dan bunyi 'kicauan' yang menjengkelkan. Selalu juga Majlis Perbandaran Klang menganjurkan pesta menembak gagak, dengan menyediakan hadiah-hadiah yang berpatutan. Ada juga MPK memberi ganjaran kepada sesiapa yang berjaya menghapuskan gagak ini, katakan RM1 sekepala gagak. Boleh jadi bounty hunter.

Sunday, October 11, 2009

Klang

Tiada masa mau update.

Beberapa waktu ini, banyak juga hal berlaku.

Gempa Bumi

Sedang saya bosan-bosan menonton Project A di Tv2 hari tu, tiba-tiba saya merasa ada pegerakan yang berlaku pada bangunan hotel. Seram juga rasa saya, dalam kepala cuma pikir mau lari saja. Sudah la stay 6th floor hotel, guyang-guyangan bangunan hotel itu membikin ku seram. Nasib baik tiada tingkap hotel yang boleh buka masa tu, kalo tidak, ada la berita manusia sia-sia terjun dari hotel tu.

Konvokeysen

Akhirnya.

Pada tahun ke 5 pengajian, baru la saya dengan rasminya menjadi pemegang Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Mekanikal. Punya la lama rasa penderitaan dalam siri-siri kehidupan pelajar yang mencabar.


Kursus susah kata orang.

Kursus mahal lagi.

Saya menaiki Keretapi Tanah Melayu dari Perlabuhan Klang menuju ke KL Sentral. Saya saja mau cuba ini transport, sama ada syok ka dia, sama ada relevan ka dia, suma saya nilai. Saya bagi rating bagus juga la untuk transport ni. Haha, teruja orang asli.

Sampai KL Sentral, saya terus naik itu monorel macam biasa. Tapi hari itu, saya emosi sket la, mentang-mentang mau grad.

Ada dua orang perempuan buta masuk, lalu berdiri sebelah pintu. Bangla muda sebelah saya terus berdiri dan meng’offer’ tempat duduk. Satu orang itu duduk. Saya mengelongsor ke tepi lagi buka tempat duduk sebelah saya, lalu mereka berdua pun dapat duduk.

Saya pula menjadi emosi lalu mensyukuri keberadaan saya, ciptaan yang berbeza, ada lebih dan ada kurangnya, dalam segenap satu hal.

Lagi satu orang buta masuk lalu duduk row sama saya lagi, hujung sana.

Aduh, Satu itu peringatan.

Dua itu amaran.

Tiga itu SAH!

Lagi satu OKU duduk sebelah saya.

Empat? CheckMate!

Klang

Tempat ini pelik la rasa ku.

Mungkin saya ini yang disoriented melihat bangunan tinggi banyak-banyak. Tidak dapat saya menyerap keadaan muka bumi dan alamat dan mengambarkan peta daerah Klang ini lagi.

Banyak orang bekerja dan hidup di kawasan ini. India Cina Melayu Sabahan Sarawakian Paskitani Bangladeshi Filipino China Indonesian Vietnamese Thais suma pun ada. Taraf hidup tinggi, wang rm2000 cukup-cukup untuk satu orang, tempat makan banyak, tempat urut banyak, tol mahal, jalan tidak tentu miss satu junction pasti merana, dan sebagainya.

Memang pelik la Selangor ni. Bangunan cantik-cantik di banyak tempat, design futuristik, jalan raya suma orait-orait dan best-best. Tapi perangai pemandu pelik-pelik, penunggang motosikal pun tidak pikir panjang semasa di jalanraya, semua ikut sedap saja. Pemandu-pemandu lori pula gila, tidak kisah orang lain yang bawa kereta yang lebih kecil. Macam komplen Dr. M hari tu, “ Saya da pegi banyak tempat dalam dunia, tapi pemandu d Malaysia yang paling degil bawa paling laju”.

Itu hari bos besar datang melawat site, so kami orang pegi ambil dia jalan2 tengok site. Bila da petang, dia pun balik mencari hotel la. Petang tu ngam2 lagi jam orang habis kerja, so jalan sangat sesak gila. Mula2 pegi hotel crystal crown, tapi da penuh. Dia merungut2 da. Then kami pun mencari hotel lain di bandar klang sana.

Sambil layan dia merungut-rungut, kami pusing2 cari jalan pegi hotel satu lagi tu. Jalan da la sesak, tensen dibuatnya. Rasanya polis trafik di daerah klang saja yang bertugas kawal lalulintas di seluruh Malaysia ini. Suma simpang pun ada polis trafik melambai-lambai tangan mereka suruh kereta bgerak. Yang lagi pelik, manusia-manusia yang bkerja di daerah ini la. Macam mana boleh hidup dalam suasana sesak ini macam pagi-pagi da trafik jem, petang-petang pun trafik jem. Sesak sungguh.

Banyak tu bos saya merungut, meleter, mengkomen dan menyanyi kerana kereta kami tu asyik2 salah masuk jalan. Apa boleh buat, driver pun sama2 dari Malaysia Timur. Salah sikit, da termasuk flyover. Silap sket da takda jumpa simpang masuk. Lalai sket, da tpaksa pusing dua kilo meter cari jalan u turn. Walaupun bangunan sebelah saja, tapi yang malangnya, jalan masuk memang tidak ada, malah terpaksa guna jalan yang kita tidak terfikir boleh guna. Ganjil.

Friday, September 25, 2009

News Flash!

Itu hari, semasa commissioning flare line untuk Murphy ada hal pelik yang berlaku juga. Cerita kawanku.

Pada hari itu, valve terakhir untuk line flare pun dibuka, dan api pun di 'ingite'.

Tiba-tiba api yang keluar itu sangat-sangat la besarnya, lebeh tinggi daripada menara api itu sendiri. Bermaksud lebeh daripada 200 ft.

Dengan bunyi nya seperti enjin jet turbo plus api biru yang panas itu.

Suma orang dalam plant bertempiaran lari. OWH! Bayangkan!

Yang orang putih pun ada yang terjatuh terjelepok menyelamatkan diri.

Seram owh!

Itu yang saya kesal tidak dapat tengok tu. Apa boleh buat.


* sekarang plant sudah jalan. *

Friday, September 18, 2009

Next Chapter: Port Klang

Abis satu, satu lagi.

Setelah berhempas pulas menyediakan segala dokumen untuk projek satu ini, team syarikat sudah bersedia untuk berangkat pada minggu depan, selepas hari raya.

Projek itu tidak la gempak.

Cuma sekadar menyiapkan beberapa ketul tangki chemical untuk minyak.

Duration kerja mungkinlah dalam masa 8 bulan.

Peluang berjalan melihat alam.

Burung dan juga hewan.

Selamat bertemu rakan taulan di semenanjung.

Selamat tinggal sahabat handai di borneo.

p/s: tidak suka cakap selamat tinggal, lambat laun bertemu juga.

Sunday, September 13, 2009

Video Fetish!

Ini video la yang paling gross ku pernah lihat.

Dalam youtube ada banyak post untuk 2girl1cup reaction.

Malah ada lagi artikel dalam wikipedia.

Korang cuba google cari. Tengok video tu.

boleh mampus owh!

Tuesday, September 8, 2009

Tak Sempat Menyala

Malang betul aku tidak sempat melihat flare tower itu mengeluarkan api. Itu hari, gas sudah masuk, tapi aku kena balik Miri untuk fokus kepada kerja-kerja design tangki.

Itu commissioning piping dijalankan section by section, dan pada hari aku pergi, diaorang baru buka valve pada section berdekatan process area.

Rugi betuk tidak sempat lihat itu semua.

Aku cuma sempat tengok pre-commissioning paip bomba saja.

Rugi betul.






Monday, August 24, 2009


si tenggang's homecoming


i


the physical journey that i traverse

is the journey of the soul,

transport of the self from a fatherland

to a country collected by sight and mind.

the knowledge the sweats from it

is estranger's experience,

from one who had learnt to see,

reflectand choose between the challenging actualities.


ii


its true i have growled at my mother and

grandmother,

but only after having told them my predicament

that they have never brought to consideration

the wife that i began to love in my loneliness,

in the country that alienated me,

they enveloped in their pre-judgement.

i have not entirely returned,

i know,having been changed by time and place.

coarsed by problems estranged by absence.


iii



but look.

i have brought myself home,

seasoned by faith.

broadened by land and language,

i am no longer afraid of the oceans

of the difeerences between people,

no longer easily snared

no words of ideas the journey was a loyal teacher,

who was never tardy

in explaning cultures and variousness.

look i am just like you.

still malay,sensitive to what

i believe is good,

and more ready to understand than my brothers.

the contents of these boats are yours too,

because i have returned.



iv


travel makes me a seeker who does not take

what is given without sincerity

or that which demands payment from beliefs.

the years at sea and in coastal state have thought me to choose,

to accept only those tested by

comparison, or that which matches the roads of my ancestors,

which returns me to my village and its comppleteness.



v


i've leanrt the ways of the rude,

to hold actuality in a new logic,

debate with hard and loud facts.

but i toohave humanity, respecting

man and life.


vi



i am not a new man,

not very different

from you;the people and cities

of coastal ports

thought me not to broodover a foreign world,

suffer difficulties

or fear possibilities.

i am you,

freed from the village,

its soils and ways,

independent,

because i have found myself.

Bintulu: Last Chapter.


Uhuk uhuk~~


di sini, atuk ingin mengucapkan ribuan terima kaseh kepada semua orang yang atuk sempat kenali di rantau Bintulu ini. uhuk~


Setelah bergelumang dalam gelombang sosial dan lubang-lubang di jalanraya Bintulu dalam tempoh satu tahun yang lepas, atuk merasa semakin matang dan dewasa, lebih tepat lagi da tua.


Atuk, uhuk uhuk uhk~, atuk juga semakin berpengalaman dalam bidang2 mekanikal seperti welding and fabrication, material, piping, design, management, tulis-tulis report, dan macam2 la.
Atuk juga heran, banyak rakan2 atuk semasa di pengajian tinggi dulu terjumpa di sini. Lebeh2 lagi rakan2 seperjuangan atuk yang ambil kejuruteraan. Budak UMP ada, UTP ada, budak INSTEP pun ada.
Uhuk~
Macam nak mapuh.
Uhuk uhuk korrghh puihhh...~
ehemm...mm.
Atuk kekadang menyampah juga dengan negeri ni. Besar satu hal. Income pun paling banyak dalam negara ni. Kayu balak. Kepala Sawit. Duit Minyak dan Gas.
Penduduk ramai, Lembaga Hasil Dalam Negeri boleh pungut banyak. Penduduk bukan Sarawak ramai, perlu guna permit kerja, Imigresen pungut banyak.
Brunei sebelah Miri, hujung bulan penduduk Brunei borong barang dari Miri, untung jadi banyak.
Pesta sini sana Rainforest World Music, Miri Jazz Festival, Bintulu Kite.
Perlancongan, Bario, Gua Niah, Gua Mulu.
Bakun empangan janakuasa elektrik terbesar.
Atuk terlebey suda. Mau cakap pasal Bintulu saja la.
Atuk ingat satu hal. Itu lapangan terbang lama dengan yang baru sebenarnya tidak jauh kalo ku tengok dari langit. Tapi takda jambatan yang menyambungkan dua kawasan itu, menyebabkan atuk terpaksa pusing jauh2 guna jambatan satu lagi. Hampeh atuk. Uhuk~
Atuk da nak pegi.
Tinggalkan Bintulu.
Projek da abis.
Where is my next stop?

Friday, August 21, 2009

Hei! Im a girl!

Excuse me sir,


not that I am being rude or whatever,


it is simply my look,


yeah,


praise the creator,


why am I being barred from entering the ladies,


I am one of them,


sure my is look a lot alike those male artists!


But I don't do rap or into any of music category,


I run. I run in a female contest. I won the 800m and you question my gender.


Sh*t la you all!

Athlete Semenya.

/*just joking. Muka dia aneh macam lelaki*/

Nomad Ku Nomad

Baru ku ingat.

Selama ku hidup, aku ni nomad. At least aku tergolong dalam itu la.

1985-1990: Langkon, Kota Marudu.
1991-1992: Apas Balung, Tawau.
1992-1994: Perumahan SFI, Sipitang.
1994-1996: Bandulan, Menggatal.
1997-1998: Tinambak, Tuaran.
1998: Labuan,Sekolah Asrama - Bilik 1
1999: Labuan,Sekolah Asrama - Bilik 2
2000: Labuan,Sekolah Asrama - Bilik 3
2001: Labuan,Sekolah Asrama - Bilik 4
2002: Labuan,Sekolah Asrama - Bilik 5
2003-2004: Labuan,Matrikulasi - Bilik 6
2004: Gambang,UMP - Bilik 7
2005: Gambang,UMP - Bilik 8 & 9
2006: Gambang,UMP - Bilik 10
2007: Gambang,UMP - Bilik 11
2008: Gambang,UMP - Bilik 12
2008: Pujut, Miri
2008-2009: Li Hua, Bintulu. 13
2009: Li Hua, Bintulu. 14

Tuesday, August 18, 2009

Api Menjulang

Api Menjulang


Nombor rumah lama ku


First, saya da pindah rumah. Bos cakap saya perlu pindah ke rumah satu lagi. Balik rumah, makan kejap, then trus packing. Trus pindah itu malam juga. Damn. notis pun tidak sampai 4 jam. Tidak ready langsung.

Itu api LNG sana kadang2 bikin takut saja. Semalam petang lebeh kurang jam 6, itu api tiba2 menjulang naik tinggi lebih daripada 200 kaki oo..

Ingatkan tempat tu da mau meletup. Bahang panas dia pun boleh rasa walaupun jarak tu lebih kurang 2 kilometer. Mentang2 la baru2 tu ada orang mati kena kebocoran gas kat LNG, ini lagi tiba2 api besar, manatau gas bocor ka apa. Tapi tidak juga, semua selamat.

Monday, August 17, 2009

Baru Buka Flickr

Macam mana mau link pegi Flickr ni?

Nama akaun dalam tu ialah re_sauce. Macam mana hah?

Wednesday, August 12, 2009

Jatuh Cinta Dengan Nat!

Ada satu channel dalam youtube.com sana.

Saya ada satu feveret, iaitu communitychannel vlog kepada seorang gadis gila-gila bangsa asian warganegara australia.

Syok pula tengok dia punya topik yang syok dan dia melakonkan banyak watak yang sendiri dia lakonkan.

Sendiri cari tengok la. Tapi saya suka.

www.youtube.com/user/communitychannel

Monday, August 10, 2009

Keghairahan Buku

Keghairahan Buku

Ini tahun, saya ada lagi membeli beberapa ketul buku yang saya rasa banyak berkaitan bisnes dan buku lawak Malaysian style . Saya punya minat ini kepada membaca ni mula berkembang pula sejak beberapa waktu. Baru-baru ini saya telah mendaftar menjadi member Popular Bookstore, jadi ada murah sket la.

Antara buku yang saya beli ialah:

1. “Bagaimana Memulakan Perniagaan” by Jamaluddin Che Sab
2. “Company Formation in Malaysia” by Goh Chen Chuan
3. “Chinese Conversation Made Easy” by Pelanduk Publication
4. “How To Write a Business Plan” by Brian Finch
5. “Cara Mudah Dapat Pinjaman Bisnes” by Ahmad Sazmy Abd Aziz
6. “Eh! Wat Yu Talking?” by Syed Ali Tawfik Al-Attas
7. “He Who Laugh, Lasts!” by David Tong.
8. “Mumbling Borneo” by unknown author ( buku ni ada orang pinjam, tak tau sapa tulis)

Saya juga tidak dapat meninggalkan keghairahan kepada benda-benda teknikal kejuruteraan, terutama sekali kejuruteraan mekanikal (bidang saya). Saya tahu buku-buku engineering sangat mahal di pasaran, so saya mengambil peluang memuat turun e-book menggunakan torrent.

Antara e-book yang saya ada ialah:

1. “Aerodynamics for Engineering Student” by E.L. Houghton & P.W. Carpenter
2. “Careers in Engineering” by Geraldine Garner (McGrawHill)
3. “Fabrication and Welding Engineering” by Roger Timings
4. “Great Jobs for Engineering Majors” by Geraldine Garner (McGrawHill)
5. “Handbook of Structural Engineering” by unknown
6. “Mechanical Engineering Systems” by R. Gentle, W. Bolton & P. Edwards
7. “Tribology in Machine Design” by T. A. Stolarski
8. “Mechanical Engineering Handbook” by Frank Kreith (Editor In Chief)
9. “Renewable Energy Sources” by John Twidel and Tony Weir
10. “Standard Handbook of Engineering Calculations” by Tyler G. Hicks
11. “The Certified Quality Engineer Handbook” by Connie M. Borror ( Editor)
12. “The Engineering Design of Systems: Model & Methods” by Dennis M. Buede
13. “Mechanical Engineering Design” by Mc Graw Hill
14. “Relativistic Reality: A Modern View” by James D. Edmonds,Jr
15. “Build Your Own Solar Panel” by Philip Hurley

Saya sungguh-sungguh menghargai ilmu pengetahuan. Kalaulah saya dapat mengingat semua ilmu dari bidang-bidang yang berbeza, punyalah bagus. Tidaklah saya baca semua sekali, cuma ambil sedikit sedikit fakta dari chapter2 yang berkaitan saja.

Saya mau cipta barang, tiada idea.

Saturday, August 8, 2009

Tambah Jaringan kenalan

Wah!

Untuk beberapa waktu ini selama beberapa bulan projek di Bintulu, saya merasakan bahawa satu kemahiran saya telah membawa kepada pembentukan jaringan persahabatan yang erat bersama beberapa orang penting dalam projek ini.

Kebolehan saya bermain gitar bass elektrik telah menyatukan saya, si Quality Controller sebagai drummer, si Project Manager sebagai guitarist dan seorang lagi Supervisor sebagai guitar no. 1.
Dengan kebolehan saya memahami pattern bass rock dengan cepat, saya sebagai ahli yang paling muda terpaksa mengejar rentak mereka ini yang ternyata banyak terdedah kepada rock ‘zaman mereka’ seperti Iron Maiden, Scorpion, Ozzy Osbourne, May dan sebagainya. Mereka ini berumur dalam lingkungan hujung 20an dan awal 30an manakala saya pula pada awal 20an. Jangan salah sangka, saya ini tidak juga kurang hebatnya, di kalangan manusia yang terlibat dalam projek itu sajalah…

Saya memang suka pada muzik. Berjamming memang menjadi satu aktiviti yang saya suka lakukan.

Untung saya ada kemahiran yang pelik macam ini.

Talk about softskill…

People need me.

The best thing is, I have higher chances to get a work with a better designation in the future, of course with the help of these rock jammers!

Tuesday, August 4, 2009

Beli Barang Lelong

Saya ada beberapa kali beli barang dari Lelong.com.

Benda pertama yang saya beli ialah Behringer Bass Distortion Effect. Memang mula2 tu tidak yakin langsung mau bikin urusan terutama dalam dunia online. Faham2 sajalah dunia ini ada ramai penjenayah siber yang suka menipu.

Terdorong dengan kegilaan bermain gitar bass dengan effect yang jarang2 kita dengar, saya pun memaksa diri membuat transaksi wang berjumlah rm150 kepada penjual itu.

Dalam hari yang sama, peniaga itu meng'update' status barang itu telah di 'ship' ke destinasi pilihan saya.

Tup tup, hari kemudian, barang pun sampai...

So, ada la barang baru dalam pegangan saya.

Kemudian saya beli jam tangan.

Kemudian saya hari2 tengok barang yang orang lelong dan jual.

Terbaru saya beli kamera DSLR dari lelong.com dengan bayaran rm1100!

Punya gila babi punya deal! Maksud saya, kalo saya kena tipu, memang mampus la saya makan pasir di jalanan. Untung deal itu real punya. So, suma jadi ok la.

Saya rasa saya tidak berani lagi mau beli barang gila babi mahal punya dari lelong.com. Kena tipu nanti baru rasa!

Sikit lagi mau buka Flickr akaun.

Wednesday, July 15, 2009

Pelik dan Janggal




Hal Pertama:


Saya mencuba membuat hobi baru dengan bermain Macromedia Flash. Chewah, cantik! Boleh la tahap kampung Pinggir Bandar Bawah Bukit Kejepes. Esok2 mau cuba buat yang lebih canggih. Yang gerak2 meletup. Mo cari idea dulu la.


Hal Kedua:


Semalam lepas balik dari kerja sekitar jam 9, saya bersama kelig (collegue) singgah sebentar di sebuah kedai makan ( sebuah rumah corner yang di ubahsuai menjadi kedai makan) untuk pekena semangkuk laksa.


Tiba2 orang call dari site sana mengatakan bahawa permit masuk untuk buat X-ray kat plant sana tiada. So si NDT koordinator site sana call saya minta saya tu permit. Padahal bukan saya yang pegang. Si kawan satu yang pegang, tapi dia sudah balik rumah, lebih kurang jam 9 lebeh sudah.


Mau tidak mau saya pun terpaksa call si kawan satu orang itu.


Call dia punya number, tapi langsung tiada bunyi beep2. Sekali dua try langsung tidak dapat connect. So saya call bini dia punya number la. Kami bertiga sama kerja tempat yang sama, bini dia tu jadi kerani tukang key in data report saja.


Bila saya call, lambat sket telepon itu diangkat. Yang menjawab tu pula si lelaki, bukan si perempuan.


Saya: " Hallo. Mana kamu? Tadi si aneh telepon minta permit. Mana itu permit hah? Nanti Orang tidak dapat kerja owh di sana, kita yang kena."


Dia: " Itu permit ada dalam Control Room sana. Memang ada di sana tu. Suruh dorang ambil la."


Saya: " Ok ok. Nanti saya bagitau dia."


Saya perasan suara si kawan tadi macam orang lepas berjoging saja. Mungkin sudah tido agaknya. Atau pun benda lain...


Sedang saya enak melayan laksa tu lagi, sambil meneliti body anak dara si tauke sana yang menjadi pembantu, tiba-tiba si aneh call lagi. Dia mula merungut2 lagi pada saya minta saya kasi selesai itu hal cepat2, nanti orang tidak dapat pegi X-ray itu paip dekat plant sana malam2.


Saya call lagi si kawan tadi.


Saya: " Hah! Macam mana? Diorang tidak dapat masuk owh. Kamu sendiri cakap dengan dia mana kamu simpan itu permit. Saya nda tau macam mana mau kasi terang pada dia lagi."


Dia: " Ok Ok. Tengok dulu la. " (suara longlai)


Saya: " Dapat kah? Call dia dulu."


Dia: " Ehmm..Ya. Saya cuba."( dengan longlai)


Begitu perbualan kami.


Saya ada sedikit prinsip kalo mo call orang malam2 sebenarnya. Kalo orang yang baru kawin, saya tidak berani mo call lebih daripada jam 8 malam. Bahaya.


Esok paginya, bini dia bergosip dengan saya, sampai la satu topik yang janggal.


Bini dia: " Ingatkan siapa yang telefon malam tadi, telefon tiba2 bunyi, rupanya kamu."


Saya: " Memang la saya. Tapi macam pelik juga saya rasa, suara laki kamu tu lemah longlai saja. APA KAMU BIKIN??"


Bini Dia: /* senyum lebar saja */


Saya: /* pelik dan janggal */


Teruk Punya Bonus

Celcom!

" Bonus Setia:

SMS PERCUMA ke 8pax anda akan di lupuskan pada 14/07/09 "

Cilaka.

7 tahun guna pun tiada untung punya nombor.

Monday, July 6, 2009

Hari2 Punya Hal!










































Ini antara gambar yang berkaitan dengan projek tempat saya bekerja.
Projek buat Plant Gas Murphy.

Dua pipeline masuk plant Murphy ini untuk Gas Compression, kemudian satu pipeline keluar pergi MLNG. Maksudnya, Murphy compress gas untuk jual kepada MLNG.

Sekarang Julai dah nak siap da itu projek, tinggal bikin report2 yang tertunda saja. Mungkin akan siap ini hujung bulan. Then commissioning mungkin bulan ogos.

Saya kerja teruk juga ni. Stay sampai malam. Tiada kehidupan yang nyata.
Masuk kerja jam 7.30am, mo bangun awal, bersiap awal.
Balik kerja malam2, jam 9.00pm pun ada.
Biasalah kalo projek dah mau abis, suma report dokumen mo kasi siap, macam apa saja.
Macam S**l!










Tuesday, June 9, 2009

Selamat Gawai

Selamat Gawai (Gayu Guru Gerai Nyamai)

Hari Gawai lepas banyak mengingatkan saya kepada kisah saya dulu2 semasa melawat rumah ke rumah semasa hari perayaan. Yang paling seronok apabila bahasa perbualan kita tidak sama tetapi kita berjaya berkomunikasi dan menyampaikan mesej yang betul kepada setiap orang.

Kalau dulu2, semasa hari raya, kami orang Dusun berziarah ke rumah orang Bajau. Lalu orang2 tua berlainan bahasa ini berbual guna bahasa masing2, seperti ayam dan itik berbual. Itik bercakap dan ayam menyahut, ayam bercakap itik juga menyahut. Sungguh seronok.

Pada Gawai lepas, saya pula pegi ‘ngabang’ rumah orang Iban. Untung saya faham bahasa Iban, tapi tidak fasih sangat untuk menuturkan bahasa itu. Pada itu hari, seorang nenek Iban duduk sebelah saya, lalu kami berbual. Saya bercakap guna bahasa Malaysia standard. Dia pula bercakap bahasa Iban standard. Macam ayam dan itik la. Cuma dia guna bahasa yang dalam sket, susah juga mo faham.

Sebenarnya saya tidak perasan pun kami berbual-bual guna lain-lain bahasa, saya Cuma tersedar bila seorang cucu nenek itu kata, “ Nenek saya tu tidak pandai cakap Melayu la!”. Saya sudah palau pula tu tau. Nda sempat pikir pun.

Cerita pasal mabuk.

Bagi orang-orang yang tidak moginum @ ngirup @ minum mabuk, mungkin tidak tahu satu kepelikan tentang minum mabuk ini. Satu kebenaran yang tidak banyak orang tahu ialah, ‘tahap kemabukan bagi setiap orang adalah berbeza’.

Ganjil juga hal ini.

Ada orang yang minum berapa banyak alcohol, lalu mabuk.

Ada orang yang minum lebih banyak alcohol pada jumlah berliter-liter, tapi lambat mabuk.

Ada orang yang minum beer, minum arak, minum rice wine (tuak@tapai) tapi tidak juga mabuk.

Ada orang kata, badan orang kecil senang saja mendapat mabuk berbanding orang yang berbadan lebih besar.

Pernah juga tengok dua orang yang minum mabuk, seorang badan kecil dan seorang badan besar, tapi yang badan besar itu lebih cepat mabuk.

Ada juga kes, orang mengajak pompuan minum mabuk dengan niat mo ambil kesempatan, tapi ternyata pompuan itu tidak juga mabuk, tapi si lelaki itu sudah muntah dan tertiarap di atas lantai kerna mabuk.

Ganjil juga hal ini. Boleh buat tajuk tesis ni, untuk pelajar Chemical. Hoho.

SELAMAT GAWAI DAN KAAMATAN 2009!

Thursday, June 4, 2009

Simpang Mengayau

Benda bulat!

jarak itu

Perspektif dari sebelah KB.

"kamu di situ"


Jurugambar Terhebat



Satu cara posing.


Salah satu kegunaan benda bulat itu.


Ada jalan yang canggih.

Tip Of Borneo


" Di sini la tempat kejadian itu"


"Ok.Ok cukup. Ada cerita lain?"


"Itu hari saya d KK, ada sekumpulan perempuan orang putih."


"And then?"



"then, saya dengar diorang kata, " I don't want to go shopping somewhere like KK Plaza", then suma ketawa. Haha."



"Haha. That's a good one."

Simpang Mengayau












Simpang Mengayau

Ada satu hal yang buat saya keliru. Nama tempat itu adalah ‘simpang’ yang mengambarkan sebuah pertemuan jaringan jalan. Namun, tempat itu bukanlah sebuah simpang seperti yang saya gambarkan dan saya kecewa. Hoho. Tidak kecewa pun, sukati bapa dia la mo bagi apa nama tempat itu.
simpang itu




Itu hari, kami sekeluarga telah pun merajinkan diri melawat ke tempat itu, iaitu Simpang Mengayau. Kalo di dalam peta, tempat itu terletak di hujung atas negeri Sabah. Telinga sebelah kiri. Kanan. Kiri. Kiri la tu.


Masa perjalanan jika anda bermula dari KK mungkin boleh mencecah 4 jam. Jauh juga tempat itu.


Saya tidak kisah sangat la apa yang membuatkan tempat itu menarik. Mungkinkah kedudukannya yang betul-betul pada ‘tip of borneo’. Saya pernah melihat kawasan seperti ini sebenarnya menjadi meriah jika ramai orang yang datang berkunjung pada satu-satu masa.


Saya mencadangkan bahawa lokasi itu adalah suatu bonus kepada negeri Sabah. Belum adakah syarikat yang berminat membuka chalet di situ? Atau membuka hotel, resort atau apa-apa infrastruktur yang boleh menarik minat lebih ramai orang untuk berkunjung?
biru mata memandang



Jauh betul tempat tu owh. Memang betul2 terperuk tersembunyi di sebalik pepohonan kelapa dara. Pantai tempat tu memang cantik. Air laut betul-betul biru. Pasir putih. Memang berangin. Malah semasa perjalanan ke tempat itu pun kita boleh merasa perbezaan daerah ini dengan daerah lain.




pokok kelapak - marsha milan


Daerah ini ditumbuhi ribuan pohon kelapa, yang saya percaya menjadi sumber alam yang paling utama buat penduduk di sini. Pernah juga saya dengar cerita itu orang putih melihat potensi daerah itu sebagai tempat yang paling sesuai untuk membuat ‘wind power plant’. Kalo jadi itu barang, kan bagus, tidak payah la mo susah-susah import elektrik dari empangan Bakun sana.



wind power plant-holland (belanda)

Tandas Ajaibpersinggahan sementara


Kewujudan tandas itu telah menaikkan taraf ekonomi di situ. Bagi pengguna-pengguna jalan raya yang memandu berjam-jam lamanya, sudah pasti terkadang terasa ingin membuang sisa perut dan pundi kencing. Sudah tentu mereka akan mencari peluang berhenti di tepi jalan,memberi salam kepada tandas dan meloloskan bahan buangan itu hanyut dalam saluran pembetung dan menjadi lebih lega dan ceria. Banyak juga manusia yang tidak mengendahkan lalulintas dan dengan selamba ‘menyiram rumput’ di tepi jalan.


Kalo bos Cina ku lihat, dia pasti mengamuk. “ What the fcuk? These people…stupid…third class mentality…never change…”





Kereta Sapu

kereta itu




Di Kudat sana, banyak orang yang berniaga mengangkut penumpang menggunakan kenderaan persendirian, yang kita gelar sebagai kereta sapu. Betul kata orang, lain padang lain belalang. Banyak kota yang kita pernah lawat semuanya menggunakan perkhidmatan teksi yang standard. Hoho. Jangan risau, di Sabah saja kita boleh tengok situasi macam ini. Pekan-pekan di negeri ini majoriti adalah pekan koboi yang tidak memerlukan perkhidmatan teksi sekalipun. Kenapa? Kerana banyak penduduk tidak dapat afford tambang teksi pun.


Kesimpulannya, sistem pengangkutan penumpang di Sabah adalah teruk berbanding banyak tempat. Macam taih kucing saja. Cubalah kasi naik taraf itu pengangkutan terutama sekali bas, yang ternyata transportation paling murah dan relevan untuk rakyat Sabah yang miskin sekalian.

















Melawat 1Borneo

Secara tidak rasminya, saya mengistiharkan diri sendiri sebagai pengkritik pembangunan negeri Sabah.

“ Wah, tahniah!”

“ No big deal!”

Sebagai seorang manusia Sabah yang berdiam jauh dari negeri sendiri, rasanya saya mempunyai kelayakan untuk menilai tahap pembangunan negeri Sabah untuk beberapa tahun ini. Sejak 3 tahun yang lepas, kepulangan saya ke Sabah boleh di katakan berkala, iaitu setiap 6 bulan sekali. So, saya melihat perubahan demi perubahan yang ketara di sekitar Bandar Kota Kinabalu. Tiada menjadi ada, kosong menjadi penuh, kurang menjadi banyak.

Orang kata One Borneo itu sangat besar dan mungkin telah memecah rekod di Borneo sebagai pusat membeli-belah yang terbesar di rantau ini. Pada ketika saya meninggalkan Sabah suatu ketika dulu, kawasan itu cumalah batu-batu asas dan sedikit pembangunan. Waktu berjalan dan bangunan itupun sudah siap, seperti apa yang di laporkan oleh Daily Express online yang saya baca ketika itu. Sejak beberapa bulan ia beroperasi, dan hari ini saya sudah mendarat di negeri ini. Pasti lah terasa gatal mau melawat 1B itu!

Dari pemandangan luar lagi, saya sudah cukup tertarik dengan bangunan mega itu. Betul, serupa macam ketika saya merayau-rayau di kota Kuala Lumpur dulu-dulu. Saiz urban kuala lumpur tu memang tidak payah cakap la, memang besar gila dan berpuluh kali ganda luas daripada saiz urban 1B yang hanyala sebutir beras di dalam sekampit beras 5kg.

Bila ku melangkah masuk, huioo besar amat tempat itu. Ku rasa tempat itu amat luas dan amat luas. Luas amat.

Terasa macam berjalan-jalan kat Times Square Kuala Lumpur sana.

Terasa macam berjalan-jalan dalam bangunan kat Genting Highland sana.

Yang paling best, saya juga mengungkapkan ayat yang sama di 1B ketika saya di Genting Highland sana.

“ Huio, ini macam di Hong Kong!”

First place di Sabah yang saya tengok tempat orang cina berkumpul bersiar-siar paling ramai.

Monday, May 11, 2009

Kamu Pikir 2?


Do you still remember the previous entry about me not eating healthy diet last time? Yes. Most of you commented that I would die faster than a die-hard smoker.

So, this entry is like the sequel of the blog entitled “Kamu Pikir?”, which means I would like to name this entry as “Kamu Pikir 2?”.

Few months back, I wrote about me having unhealthy diet consists of only carbohydrate, some bad ingredients and fat. It was true that I did not eat things more than various types of instant noodles, some biscuit product ranges, mee goreng, mee sup, mee kampua, mee apa mee pun ada. After some months with this diet, I felt the changes in my body system. I’m getting fat, unhealthy and worst, my shit becoming so squashy. It was like pressing the edge of toothpaste, but a brown ‘belacan-bintulu’ look alike came out instead of white.

I actually wondered why my shit became this way, because it was never like this as long as I can remember.

It was never like this during my years in Pahang.

It only happens when I entered and stayed in Bintulu. Is it all about the bad environment in Bintulu or what?

After a long search of the causes, I accidently found out the real problem for this occurrence. And it happens to be the things that you eat!

I met with the Nutrimetics : Organic Complex 65 product one day, and started to consume it daily as per instruction. Guess what, the first thing that I found out was, my shit was damn firm, and I enjoyed to discharge my toxin shit! It was like waiting a rain in a never-ending drought and finally the rain comes and changes the whole event of your life. It was never like pressing the edge of toothpaste, because this is some healthy shit we are all talking about.

It is all about the fiber in our food. I can relate to the food I took last few months, which contains no fiber at all. I’m actually lucky to be a normal human being which means I can consume almost every food in the world. With this new founding, I in fact getting more concern to peoples who are not taking veggie as their diet. It is so sad that they are pressing the edge of toothpastes all the time and not enjoying shitting.


Fiber does it all!

p/s: owh, sh*t! too much ‘shit’ word.

Tuesday, May 5, 2009

one in a million

tomok kamu orang itu sudah jadi juara.

ok la tu.

Kini lebih enak!

Setelah beberapa lama menjadi manusia yang memakan megi saja, Saya da jumpa formula untuk melengkapkan nutrien di dalam badan ini dengan memakan produk nutrimetic yang bernilai rm100+ iaitu Nutricelle Organic Complex-65.

Ia adalah fibre, sayur, kacang dan segala barang yang telah dihancurkan dan menjadi satu paket kecil yang memberi kesan yang besar.

Produk ini ternyata telah mengubah hidupku yang dulu pelik dan kini telah menjadi lebih ceria.

Aku kini berak lebih enak.

Aku merasa bahagia!

p/s: bila terasa lapar, buka paket mee segera.tambah air panas.
bila terasa haus, buka paket 3in1. tambah air panas.
bila mo makan sayur, buka paket complex-65. tambah air sejuk.
bila mau rokok, buka paket rokok. sedut dengan rakus.
bila mau minum sejuk, buka botol air berkarbonat. teguk.

Tuesday, April 14, 2009

Menjadi Superheroes!


Sepanjang memori saya, saya boleh mengatakan bahawa saya ada suatu kebolehan untuk menukarkan besi menjadi berkarat melalui sentuhan.

Owh, hebat!

Saya da boleh join Superheroes atau menjadi member kepada X-men, kerana mempunyai keganjilan yang aneh.

Pada dahulu kala ketika ku masih bersekolah rendah, ku selalu juga membeli pencil box besi yang mempunyai gambar Ultraman dan macam2 lagi. Namun, selepas beberapa ketika menggunakan pencil box besi itu, ku mendapati, karat mula merebak dengan pantas lalu menjangkiti segenap daerah pencil box itu. Kemudian ku terpaksa mengakui kehodohan dan bahaya pencil box itu dan berakhir dengan perpisahan yang memilukan di pembuangan sampah.

Kemudian ku beli la yang lagi baru. Dan berkarat. Dan di buang.

Lagi beli lagi. Berkarat. Buang.

Ini lah keganjilan ku, tapak tanganku berpeluh. Sweaty Palms. Banyak benda menjadi sukar kerana hal ini, seperti pegangan tangan akan terlepas dan tergelincir, dan sebagainya. Tapi ku bersyukur la kerna ada keunikan ini yang pelik lantas membezakan aku berlainan ciri-ciri dengan orang lain.

Menjadi bercinta pun susah untuk holding hands, kerana peluh rimas itu ada menjadi sempadan tidak selesa dan cinta. Ia menjengkelkan. Sungguh.

Aku percaya ramai juga orang yang sebenarnya rimas dengan keselesaan orang lain yang tidak rimas dengan kondisi sendiri. Tapak tangan mereka normal. Tapak tangan segelingtir kami, aneh.

Kami Unik.

Monday, March 30, 2009

Buah_Tempatan

Menyampah betul!

Banyak surat khabar ka, tabloid ka, yang ku tengok di pasaran, selalunya mengaburkan gambar yang pada umum kurang sopan seperti gambar artis luar negara yang daring menayangkan lurah-lurah buah papaya.

Ceh! Macam kisah penyanyi Faizal Tahir yang kena gam sebab suka betul membuka baju ketika bernyanyi. Tak boleh tayang body la kawan, walaupun anda tu Superman!

Yang paling tensen, semua gambar seksi dan lurah-lurah buah papaya ini sebenarnya boleh kita dapat daripada Majalah Mangga yang memaparkan seleksi buah papaya tempatan.

Saya tidak kata mengaburkan gambar-gambar kurang sopan itu tidak baik, kira ok la tindakan itu macam. Tapi, kalo mau bikin, bikin pada semua. Buat mesyuarat antara media, buat perjanjian bersama, jangan publish gambar-gambar seleksi papaya tempatan ataupun luarnegara atau pun kaburkan apa yang terang. Sudah.

Betul kata orang, kenapa mau gam Faizal Tahir sedangkan dalam Mangga, banyak orang lelaki yang bergambar lebih seksi dalam tu.

Soalan IQ:

Mana yang ganjil dalam kumpulan ini?
1.Pisang
2.Superman
3.Mangga
4.Papaya

Saturday, March 14, 2009

Kamu Pikir?

Siapa Dulu Mampus: Aku Atau Dia?

Saya telah mula aktif menelan mi segera sebagai makan malam saya sejak 5 bulan yang lepas. Boleh kata 6 hari daripada 7 hari seminggu saya makan mi segera sebagai dinner, yang merangkumi pelbagai brand citarasa, goreng atau sup dan resepi tersendiri.
Sudah 5 bulan.
Mee Maggi, Mi Sedap, Indo mee, jenama x dan sebagainya. Saya juga jarang makan nasi, dan selalu mengorder mee sup, mi kolo, mi goreng dan segala jenis mi lagi apabila saya makan di luar.

Kalau saya dibandingkan dengan seorang perokok aktif, kamu rasa, siapa dulu mampus?

Tuesday, March 10, 2009

Melawat UMP!

Pada sekian haribulan, saya sekali lagi terpaksa terbang ke kuantan bagi menghadiri kursus Soft skill terakhir.

Namun dalam perjalanan itu, terlalu banyak hal yang berlaku dan membuatkan kepala ku berpusing ligat mencari jawapan.

Semasa di airport Bintulu, ada dua penerbangan yang telah ditunda gara-gara hujan lebat. Namun nasib baik hujan itu tidak menganggu jarak pandangan penerbangan, walaupun sebenarnya telah dilewatkan selama 15 minit.

Seperti biasa, semasa dalam penerbangan, awan tebal menguji iman banyak penumpang. Apa tidaknya, kapal terbang yang bersaiz besar tu pun bergegar macam gila, apa lagi kalo naik jenis Fokker50 tu. Betul-betul membuat semua orang cemas. Akhirnya penerbangan selama dua jam lima minit itu pun berakhir dengan gilang gemilang dan mendarat di LCCT.

Pada itu hari, saya tidak membawa banyak barang. Saya hanya ada bawa satu beg besar yang saya tarik ketika berjalan. Fesyen yang paling common buat semua orang. Tapi bila saya check in itu beg, saya hanya berjalan berlenggang, tanpa ada satu pun beban yang perlu saya pegang. Yang penting beg duit, tiket dan dokumen yang patut saja. Patut la majority orang tengok saya semacam saja, macam orang yang naik turun bas saja, tanpa ada barang.

Saya pun memulakan perjalanan saya dari LCCT sebiji seperti apa yang telah saya rancang. Saya ambil AeroBus (RM8) pergi ke KL Sentral. Dari sana, saya berjalan kaki pergi seberang jalan, dengan beg tarik saya tu. “grrrr…grrr..”, bunyi roda dia bila berjalan atas batu tar. Saya pun naik itu KL Monorel pergi ke stesen Titiwangsa. Sebenarnya saya sebut Pekeliling, tapi memang sebenarnya tempat tujuan tetap sama.
Malang betul la. Tiket bas ke Kuantan abis.

Banyak orang yang termundar-mandir, terkebil-kebil kedu gigit jari sendiri. Sebab tiket bas abis.

Semua tiket bas semua jenis syarikat bas abis.

Tapi saya memang ada jangka ini hal pasti berlaku, sebab orang balik kampong bercuti tiga hari iaitu sabtu, ahad dan isnin public holiday. Akhirnya saya pun bingung lalu menelepon si Bilus.

“Ada satu cara.” Kata dia mencadangkan pegi membodek, minta kesian pemandu bas, supaya dapat naik bas pada malam itu.

Seram betul cara tu. Sudahla saya nda pandai mau buat muka kesian. Akhirnya saya pun telefon kakak.

Kakak pun jadi bingung.

Tapi bincang punya bincang, akhirnya kakak pun tolong la belikan saya tiket MAS pergi ke Kuantan. Trimas sangat la. Banyak sudah hutang ni. Tiket MAS bukan murah tuan-tuan, tapi kakak bilang,” Yang penting ko sampai”. Chewah, siok ja ada kakak yang baik ni.

“Grrr… grrr..”, bunyi beg tarik saya tu melewati banyak orang semasa mo pegi stesen Titiwangsa tu lagi. Saya terpaksa patah balik lagi guna jalan yang sama. Saya tidak tahu mana jalan mo pegi KLIA sana, melainkan dari LCCT. So saya pun naik la KL Monorel tu sekali lagi, pegi KL Sentral sana, naik Aerobus lagi pegi LCCT, baru la saya tau bas yang pegi KLIA sana. Membazir waktu dan wang saja kan. Ada satu orang putih, dia naik sekali juga bas pegi KLIA tu. Dalam tengah perjalanan dari LCCT pegi KLIA, tiba-tiba dia tanya itu driver, betul ka ini bas pegi airport AirAsia. Saya pun seram juga dengar dia ni, bukanka tadi tu airport AirAsia. Itu driver tidak pandai sangat cakap orang putih, dia pass pegi saya pula. Mampus saya mo jawab!

Dia merungut-rungut kata dia baru mendarat dari Shanghai, dan sekarang mau pergi Singapura.

Dia merungut lagi, dia tanya mana AirAsia pada orang, then he ended up on this bus.

Saya pikir macam ni la.

Dia baru mendarat dari Shanghai. Dia mau checkin flight AirAsia pegi Singapore. Mungkin dia tanya orang yang tidak fasih faham bahasa tu semasa keluar dari balai ketibaan, dan suma tunjuk bus AirAsia saja. Pastilah dia naik bas jawabnya! Malu betul saya sebagai rakyat ini negara, kita beri wrong servis dan info.

“What a ridiculous f*ckin day!” kata dia tensen.

Saya tengok orang putih tu macam urgent saja berlari pegi kaunter MAS di KLIA sana, untuk beli tiket baru ke Singapura. Saya pun tidak dapat buat apa juga sudah. Saya direct saja masuk pegi balai pelepasan. Tepat jam 9.50pm hari tu, penumpang-penumpang pun berlepas ke Kuantan.

Pada lima tahun lepas, dalam penerbangan malam seperti ini ke Kuantan, saya teringat satu hal yang menarik telah berlaku . Kami penumpang terbang dua kali, dan mendarat tiga kali. Luarbiasakan kejadian ni. Mula-mula terbang pegi Kuantan, tapi tidak dapat mendarat kerana cuaca tidak mengizinkan. Saya memang sedar itu kapal lama berlegar-legar di udara, sebelum dia berpatah balik pegi KLIA. Beberapa lama terkandas di KLIA, baru la kami dipanggil masuk semula untuk penerbangan ke Kuantan lagi.
Berbanding dengan jadual asal pendaratan di Kuantan pada jam 10.20pm, kami hanya dapat mendarat pada jam 2.00 pagi. Yang lagi seronok, penumpang-penumpang lain semuanya ada orang datang ambil, sehingga la pada suatu saat, tinggal saya lagi seorang asing di bumi Pahang masih termangu terkebil-kebil terkedu gigit kuku sendiri pada pagi itu.

Apa boleh buat. Saya kena tegarkan hati untuk datang mendaftar sebagai seorang pelajar KUKTEM pada tahun 2004 itu. Pada jam 3.00 pagi hari itu, saya tidak ada tempat tujuan untuk saya tuju. Saya pun duduk di kerusi yang ditempatkan di ruang legar airport, merapatkan semua barang dan beg saya berdekatan kaki, dan mencari posisi paling baik untuk tidur sementara menunggu hari siang.

“ Kamu tak balik ke?”, tiba-tiba seorang pakcik guard tanya saya.

“ Tidak encik. Saya takda kenalan sini. Saya tunggu kawan saya datang esok pagi.”, kata saya sambil membetulkan rambut dan mengosok biji mata.

“ Sepatutnya kamu tidak boleh tido sini.” Kata pakcik guard tu.

“ Tapi saya takda kenalan sini encik.” Kata saya lagi.

Pakcik guard tu pun pergi. Saya tengok langkah dia menuju ke arah kotak suis utama. Dia pun mematikan lampu di segenap ceruk airport. Satu persatu lampu padam. Saya pula pusing kiri kanan, tengok-tengok kalau ada teksi yang masih beroperasi. At least saya tidak mau menyusahkan pakcik guard tu jawab dia punya superior nanti sebab tidak bertanggungjawab kosongkan airport pada waktu itu. Namun hati orang susah kita jangka. Pakcik tu biarkan satu lampu terpasang betul-betul di atas kepala saya. Trimas la uncle. Mula-mula saya bingung tidak faham, tapi akhirnya saya tertidur juga untuk beberapa jam itu.



Orang pertama yang saya lihat ketika saya melangkah keluar dari balai ketibaan tempoh hari adalah si Brian. Yang luarbiasanya, itu henpon dia melekat ditelinga dia, pastilah menelepon kekasih dia. Mentang-mentang free call utk birthday. Then jumpa la sekumpulan manusia lagi, pasti la diorang semua ni rakan-rakan lama UMP, versi extension. Orang lain kalo boleh suma mau sampai version 4.0 saja. Tapi dorang ni terlebih jadi version 4.1 dan sebagainya. Jangan marah encik semua, saya sama saja.

Yang bestnya, Brian kata perut saya ada kurang berbanding dulu. Haha.

Pada jam 2.00am hari tu juga saya terus sambung tengok cerita Slumdog Millionaire pada laptop si Bilus. Memang betul-betul menarik la pada pendapat saya cerita ini. Patutla anugerah Oscar boleh sapu banyak-banyak. Saya sangat suka idea yang sangat kreatif dalam filem. Ada beberapa hal yang saya suka. Satu hal, gabungan program ‘who wants to be a millionaire’ dengan kehidupan si lelaki itu. Semua soalan itu adalah testimonial hidup lelaki tadi. Kedua, pendedahan kehidupan daif di Mumbai ketika ini. Ketiga, kehidupan lelaki tadi yang penuh dengan usaha walaupun melibatkan tipu. Saspen cerita ni ada terletak dalam flashback dan juga present day. Contohnya ketika, si lelaki memilih jawapan yang lain walaupun sudah diberi jawapan oleh si penyoal. Ini pun saya agak saspen juga. Kesimpulannya, memang saya suka cerita ni.



Esoknya dan lusanya ceramah softskill, sedikit sebanyak membantu saya dalam mengenali bakat sendiri, mengenali kekuatan dan kelemahan sendiri. Sebenarnya ada bagus ba ini softskill punya barang. Kita hanya mendengar teori demi teori, tapi kita sendiri pasti terfikir untuk belajar kemahiran-kemahiran tertentu yang memastikan kejayaan kita di masa depan. Bayangkan, setiap tahun ada graduan yang bakal menerima ijazah, diploma, sijil dan sebagainya. Beribu orang jumlahnya setiap tahun. Banyak orang cari kerja tapi macam langsung tiada peluang pekerjaan yang tinggal. Melainkan kamu ada extra value, mungkin kamu ada sedikit lebih berbanding daripada orang lain, yang membezakan kedudukan dan kepastian anda mendapat pekerjaan. Berusahala buat skill sendiri.

Bila esoknya ahad, ku pun mau balik Bintulu. Sempat juga bertemu dengan rakan-rakan UMP yang nyaris-nyaris tidak sempat bertemu. Yang paling seram apabila sorang-sorang minta beg tangan Gucci! Wanita-wanita ini semua pandai claim barang pelik-pelik owh. Mana ada saya berjanji.
Kamu tau apa sy pikir itu jam?
"Mampus la saya!"

i miss u all la semua. Nanti cuti semester, saya mo juga jumpa orang2 bintulu suma. Boleh reunion sket. Yang jauh mari dekat, yang dekat mari rapat. Saya punya rakan-rakan SMSL pun sebenarnya ramai juga di Bintulu ni. Mana suma orang pegi?

Credits:
Bilus- untuk bilik tumpangan.
E-pie – tulung cari kereta dan segala.
Jojon- standby jadi driver.
Edwin aka Hantu Air- standby jadi driver.
Kakak- loan beli tiket terbang.
Papa- loan beli tiket terbang.

Saturday, February 28, 2009

Puisi : Aku Pengembara dalam Dunia



/*canggih juga puisi ku ini hoho*/



Dalam hidup alam ini,

Aku mengembara ke banyak arah,

Diikat harapan pada satu bintang,

Walau kerahku ke kiri,

Walau kerahku ke kanan,

Muncul dan melihat segala,

Perihal bebal dungu dunia,

Atau bahagia gila,

Tersepit dalam pilihan,

Ditiup bagai lalang,

Namun aku berpegang pada satu bintang!

Dalam lemahku,

Juga dalam yakinku.

Berundur aku pantang.

Tuesday, February 24, 2009

Kemahiran Lembut Gemalai

Chapter 1

Tiada apa yang lebih menyampah daripada terpaksa menghadiri kursus Soft Skill di UMP pada hujung minggu lalu.

Saya punya status ni macam pelik saja. Pelajar lain yang satu batch dengan saya, sudah pun grad tahun lepas untuk batch mekanikal engineering 2004/2008.

Ataupun sepatutnya sudah grad pada Januari lepas untuk batch 2004/2008 yang extend.
Tapi saya?

Belum lagi. Tapi saya target untuk menamatkan segala sengsara duka lara ini pada majlis graduation mekanikal engineering untuk batch 2005/2009.

Apa boleh buat tuan puan semua. Kalau kamu mau tahu, semasa semester terakhir sebelum pegi praktikal iaitu semester 7 tempoh hari, saya ada beberapa kebingungan yang telah menyebabkan saya jadi kurang waras. Hal Projek Sarjana Muda yang pening kepala dan mengecewakan la, dan hal kekasih yang buat saya tidak bernyawa lagi.
Dalam kehidupan yang autopilot itu, boleh pula muncul hal seperti pendaftaran SoftSkill2 yang tidak guna online, tapi secara manual jumpa dengan Advisor lalu pegi daftar dengan unit pendaftaran pelajaran.

Pada waktu sekitar seminggu sebelum kursus Softskill2 itu berjalan, baru la saya dan seorang rakan tersedar yang kami belum mendaftar untuk subjek itu.
Punya la panas hati saya, kenapa subjek lain boleh daftar online tapi yang subjek ini tidak?
Si rakan sorang tu pula masih waras, walaupun situasi yang sebenarnya pendaftaran sudah lama tutup, so dia pun berusaha pegi jumpa Advisor dia, p minta sain dekan fakulti lagi, baru pegi unit bendahari buat pembayaran, tapi tidak pula pegi tunjuk resit pembayaran tu pada unit pendaftar pelajaran.

“Sudah register soft skill ka?”

“Sudah”

Belum. Dia belum daftar lagi. Sebenarnya, selepas bayar dekat bendahari, resit tu bawa kepada unit Pusat Perkhidmatan Pelajar, supaya mereka boleh masukan subjek yang belum daftar tu kedalam sistem akaun pelajar. Namun, setelah campur tangan banyak pihak, akhirnya dia lepas juga.

Saya pula tidak mau buat apa-apa. Saya cakap pada diri saya, “Apa mau jadi, jadi la!”. So, ini la kejadian, saya belum grad kerana kursus Sot Skil yang saya tidak daftar tu!


Chapter 2

Dalam banyak hal, saya ada kecenderungan untuk memilih jalan yang lain, maksudnya saya tidak suka ikut cara orang biasa mencapai suatu pencapaian.

Saya tahu banyak orang guna jalan hidup yang sama dengan bapa dia, sama dengan atuk dia, sama dengan moyang dia, dan jalan hidup ini diguna pakai untuk semua generasi untuk keluarga itu.

Saya punya stail pula ikut stail poem, “The Road Not Taken”.

The other path wanted wear.

Saya faham bahawa si perintis dalam semua hal, pastilah menjalani kehidupan yang paling teruk berbanding orang-orang yang berjalan di belakang dia. Si Perintis membuat keputusan, dia membuat pilihan, dia membahagikan masa, dan merancang perjalanan.

Pada waktu saya memilih untuk mengabaikan pendaftaran SoftSkill 2 pada waktu lepas, saya sudah kata saya tidak akan menyesal. Saya ada sedikit curios pada kebenaran bahawa jika tidak daftar subjek itu, saya tidak akan grad. Dan sekarang saya mendapat jawapan, dan memang itu benar.

Chapter 3

Setelah mendapat maklumat bahawa kursus softskill 2 akan diadakan pada hujung minggu 21 dan 22 Feb lepas, saya terus bergegas membeli tiket untuk hari-hari yang menyampah itu. Memandangkan saya cuma dapat tahu pada hari rabu iaitu 19 Feb, saya terus membuat perancangan perjalanan dan perbelanjaan saya, dari bintulu ke kuala lumpur ke kuantan ke kuala lumpur ke bintulu.

Sebagai manusia biasa yang mementingkan budget, target saya ialah memastikan semua perbelanjaan seminima mungkin. Hal paling penting ialah pengaturan masa perjalanan.



Tambah makan minum lagi.

Whoa!! Mampus ini macam!

Saya ada kebiasaan yang positif iaitu menjelang waktu sebelum pertukaran transport saya, saya suka menulis banyak idea dan mencatat apa saja yang saya telah lihat sepanjang perjalanan saya. Kebanyakan idea dan catatan ini adalah studi dan research saya terhadap human behavior dan psikologi mereka, terutama sekali berkaitan dengan cara perbelanjaan mereka. Saya membuat observation sebagai salah satu cara untuk memahami persamaan dan perbezaan setiap orang. Hal ini penting buat saya kerana saya perlu mengatur strategi untuk bisnes-bisnes saya yang akan datang.
Time-time macam ni la juga saya paling suka layan dengar Mp3 Rogerwang atau komplilasi lagu-lagu jazz, namun saya punya MP3 sudah hantar kedai untuk repair. Saat-saat yang membosankan!

Chapter 4

Soft Skill ni merupakan suatu kemahiran yang sangat penting. Kemahiran menipu, kemahiran tawar-menawar, kemahiran muka sepuluh sen, kemahiran guna paras rupa yang menawan, kemahiran makan pelbagai makanan, kemahiran berbahasa, kemahiran menghilangkan diri di celah orang ramai dan sebagainya.
Pada saya, banyak orang boleh berjaya hanya berbekalkan soft skill tanpa knowledge yang tinggi melangit. Ambil satu contoh, iaitu boleh makan pelbagai makanan. Menggunakan kemahiran ini, kita boleh tinggal di muka bumi ini di mana-mana sahaja kerana kita boleh telan masakan india, masakan cina, masakan melayu, makanan mentah jepun, makan daun, makan rumput dan sebagainya.
Walaupun skil2 yang saya sebut di atas itu tidak termasuk dalam softskill yang di ajar dalam kursus, namun semua skil itu sangat berharga.
Belajar la bercakap.
Belajar la leadership.
Belajar la management.
Belajar la discipline.
Belajar la exploitasi kemahiran orang lain.
Belajar la main instrument music.
Belajar la memandu.
Belajar la membaca.
Belajar la memasak.
Belajar la mengajar.
Belajar la guna internet.
Belajar la mekanik enjin.
Belajar la jaga baby.
Belajar la menaip laju.
Belajar la banyak bahasa.
Belajar budaya orang lain.

Monday, February 16, 2009

Pendatang Tanpa Izin

Pendatang Tanpa Izin
Ada berita menyebut jumlah pendatang tanpa izin yang berada di pusat tahanan sementara di negeri Sabah dalam 20,000 orang.
Ramai betul tu.
Tiada pula berita yang sebut jumlah pendatang tanpa izin yang berjaya mendapatkan status kerakyatan Malaysia melalui cara tidak sah yang kemungkinan lebih 20,000 orang.
Apa la rakyat Sabah boleh buat dalam keadaan ini?
Pendatang2 tanpa izin ini banyak juga merupakan pelarian2 yang mahu menyelamatkan diri daripada kezaliman tempat mereka. Mereka melarikan diri daripada kedaifan. Mereka melarikan diri kerana keselamatan. Mereka melarikan diri daripada bermacam hal juga.
Bila sudah menjejak kaki di Sabah yang aman damai ini, mereka cepat mendapat tempat berteduh dan meneroka penempatan baru untuk masyarakat mereka. Lalu mereka ini juga menjadi penting dalam pembangunan ekonomi negeri Sabah.
Orang Sabah mula cemas dan melaung-laungkan hak-hak mereka.
Mereka melaungkan ‘ketuanan orang sabah’, yang nampaknya tidak akan banyak berhasil seperti orang Melayu yang melaungkan ‘ketuanan Melayu’ di semenanjung.
Dan dasar apartheid mini di Malaysia akan berakhir dan mencontohi kes-kes di Amerika apabila kuasa-kuasa politik mula dipegang oleh bangsa-bangsa bukan tempatan.
Bersiaplah menghadapi kenyataan.

Monday, February 9, 2009

Lompat Parti!

Serius: Lompat Parti

Takda guna manusia yang pegi bertanding pilihanraya, dengan membawa harapan penduduk-penduduk kawasan tertentu, namun akhirnya telah melompat parti dan mengecewakan ramai orang.

Manusia yang beginilah yang paling tiada integriti, dan memalukan masyarakat. Hal ini pada saya sebenarnya menunjukan sejauh mana kesetiaan seseorang individu kepada pegangan dia sendiri. Jika dia ada hati mau memperjuangkan sesuatu, sepatutnya dia melakukan segenap hal itu dengan sepenuh hati. Cikgu saya dulu-dulu kata, kalau mau berjaya, mestilah berjaya betul-betul. Kalau mau jadi penjenayah, jadilah penjenayah yang betul-betul juga.

Kejadian yang berlaku di Perak itu bukanlah sesuatu yang baru. Kejadian yang serupa juga pernah berlaku di Sabah pada Pilihanraya Tahun 1994, yang akhirnya menyaksikan peristiwa demi peristiwa kejatuhan pihak pembangkang.

Kejadian lompat parti ini adalah suatu pengkhianatan kepada kepercayaan ramai orang. Mereka yang melompat parti ini seharusnya dilucutkan daripada memegang apa-apa jawatan dalam negara dan negeri. Tidakkah kita takut jika mereka ini suatu hari nanti memegang jawatan yang lebih besar, lalu menjual negara ini kepada pihak luar khasnya?

Semua ahli politik memang sukar dibezakan, namun mereka ada kelainan. Ada antara mereka ini yang sebenar-benarnya mahu memperjuangkan nasib masyarakat, dan ada yang tidak tahu apa yang mereka lakukan. Pada hari-hari berkempen, mereka ini menabur bermacam-macam janji yang luarbiasa, untuk memancing undi di kawasan pertandingan sendiri.

Namun selepas semua telah berakhir, mereka membalas jasa rakyat dengan melakukan pengkhianatan dan meninggalkan harapan mereka ini cumalah harapan yang tidak diperjuangkan.

Pengkhianatan seorang anak kepada ibubapa.

Pengkhianatan seorang ketua kepada pengikutnya.

Penkhianatan Bush kepada Amerika.

Pengkhianatan negara-negara tidak mematuhi peraturan keamanan dunia.

Pengkhianat sangat tak guna.

Monday, February 2, 2009

Mengurat?

Haih..

Susah juga saya ni.

Tiap kali keluar dengan rakan2 pegi minum2 ka apa ka, selalu saja saya kena usik-usik. kalo tengah minum2 tu ada perempuan lalu, mesti saya juga yang kena usik.
“haih, mon apa tunggu lagi!”

“Yang itu bagi kamu la..”

“ish3, jangan la malu2.”

“Ko ja ngam tu, kalo kami ni bujang, mau juga kami yang kacau.”

“Jangan la jual mahal sangat. Bujang2 begini yang paling best ada amoi.”

“kalo saya…”

Yalah. Yalah. Sudah sudah la mengusik. Mentang-mentang saya ja yang bujang. Faham-faham la kehidupan orang2 yang kerja jauh2 dari keluarga, bini dan anak-anak. Lelaki2 yang bertugas di kejauhan ini secara tidak sengaja telah menjadi seorang bujang kembali.

Ada beberapa kategori kerja yang selalu require kita bertugas di remote places, seperti kerja seorang askar yang jaga sempadan, orang2 yang bekerja di atas kapal, pekerja2 untuk pembinaan, orang2 minyak yang pegi tanah arab, atau segala macam perkerjaan lagi.

Lelaki-lelaki ini akan mencari hiburan di tempat hiburan malam, dan bertemu dengan perempuan-perempuan baru.

Lalu lelaki ini belanja minum la.

Lalu lelaki ini pandai berbual pula.

Lalu lelaki ini minta nombor telefon pula.

Lalu dia pulang pada malam itu, dan menghubungi perempuan itu untuk janji keluar malam esok pula.

Lalu mereka ini hari2 keluar.

Dalam masa seminggu saja, sudah jadi pasangan kekasih.

Liberal.

Katakan saya approach seorang wanita pada tempat2 hiburan macam tu.

“Hai”,kata saya.

“Hai juga.” Kata dia.

“ Cantik handphone kamu. Apa model tu?” soal saya bila nampak henpon yang dia pegang2.

“ini model paling baru nokia. Model N series terbaru, jenis N.T.I.P.U” kata dia manja.

“Wah, saya pun mau beli henpon nokia juga, sebab henpon lama saya sudah rosak.

Sekarang guna yang ini saja.” Kata saya sambil tunjuk henpon nokia yang rm 100 ja tu. “Tapi henpon saya dulu2 harga rm1800 la masa saya beli, model T.E.M.B.E.R.A.N.G,”kata saya.

“Kawan saya ada kedai yang jual henpon pada harga murah. Dekat pasar sana, nama kedai tu NEVER EXISTED sdn. Bhd.” Kata dia.

“Nanti la saya pegi tengok2 kedai sana. Sebab tiada masa mau berjalan la.” Kata saya sambil memikirkan kaitan masa itu emas, emas itu duit.

Ceh! Suma pun temberang kan. Lepas tu sambung lagi perbualan macam ni.

“saya punya henpon ni buat hal selalu la. Saya tidak pasi la samada masalah telefon ataupun line yang tidak bagus. Selalu orang kata suara yang dorang dengar tu kecil saja.” Kata saya meluah masalah yang tidak wujud.

“cuba kamu kol saya, kita tengok samada itu telefon atau line yang problem. Kosong ,satu, empat, untung, saya, kalo, dapat,cepat,cepat, rembat!” kata dia sambil menunjuk nombor pada skrin henpon dia.

“ok juga kan?” lepas kol dan dengar suara dia tu tadi.

“ya, ok juga. Jadi ini la nombor kamu? Line HopeLink.” Muka sedikit gumbira dia tu.

Sudah dapat number henpon!

Kemudian esok jumpa lagi.

Lusa sudah jadi kekasih.

Saya bukan orang yang lancar menipu. Begini la mungkin saya approach perempuan ditempat hiburan sana.

“hai.” Kata saya.

“hai juga” kata dia.

“kamu bawa kereta proton ka?” sebab tengok dia pegang2 kunci kereta proton.

“ya.” Kata dia manja.

“Owh…kamu tau ka hal proton?” tanya saya pula.

“Tidak kisah pun” balas dia.

“ kamu tau ka enjin kereta proton tu lauya semacam ja. Teruk jenama ni, walaupun dia jenama negara, memang murah sket la, tapi performance dia tidak bagus. Macam itu, GEN2 punya problem, bila tukar dari gear satu pegi gear dua, terus jadi tidak kuat. Teruk betul!” kata saya bersungguh-sungguh.

“Saya rasa ini mesti konspirasi negara mo kasi kurang kos pembuatan, tapi mau dapat untung banyak melalui penjualan kereta. Tidak cukupkah itu petroleum yang dorang sedut dari negeri kita tu?” kata saya bersemangat.

“Excuse me, saya mau pegi toilet dulu.” Kta dia sambil pegi toilet dan tidak kembali lagi.

Haha. Itu baru la saya.

Katakan saya dapat buat perempuan jadi kekasih, pasti mereka cepat bosan melayan kerenah saya yang jenis tidak sosialis sangat.

“jum la keluar”, kata dia.

“Malas la saya. Mo duduk rumah hari ni.” Kata saya.

“ada wayang baru, sembelih-sembelih orang. Jum pegi tengok.” Kata dia.

“aik, ganas betul? Takda yang romantic lucu-lucu ka, yang ada kiss kiss ka, animasi ka. Shrek baru ada ka?” soal saya pula.

“takdak pula la. Eii…biarlah!” kata dia lalu merajuk.

“Ok la, jum keluar la kita.” Mula la saya memujuk.

“tapi saya tidak mau pegi galeri seni sana, sudah empat kali berturut-turut pegi sana. Bukan cantik pun lukisan yang saya tengok tu.” Kata dia.

“aish, sapa kata tidak cantik. Itu la seni.” Saya cuba pertahan.

“sama macam tu okestra yang dua jam tu. Nyenyak saya tidur yang last time kita pegi.” Kata dia pula.

“ok ok. Kalo tidak mau pegi tempat2 tu, kita pegi supermarket ja la. Beli barang buat kek. Saya ada jumpa resepi baru la.” Ajak saya pula.

“ko suka masak tapi tidak pernah jadi pun. Malas betul saya yang jadi tukang rasa.” Kata dia dengan sinis.

“Eksperimen la. Mesti mau buat banyak latihan baru la cepat pandai.” Saya lagi pertahan.

“suka hati la!” kata dia.

Haha. Dasat betul! Terpaksa la perempuan melayan kerenah pelik macam tu.

Mo attend kursus perkahwinan dulu ni, baru faham apa erti kahwin yang betul2. Jangan main hantam saja.

Saturday, January 31, 2009

musik dan orang

Music dan orang?
Perbezaan psikologi manusia ni agak mudah juga kita mau terangkan. Banyak hal yang kita boleh tengok dan bandingkan dan menilai pemikiran seseorang. Salah satu cara yang paling simple ialah melalui music.

Disclaimer/ Penafian:
Sebelum saya merapu lebih banyak, artikel ini merupakan idea atau pandangan saya sahaja, berdasarkan pengalaman dan pemerhatian saya sahaja. Sendiri punya tau mau percaya atau tidak!


Musik Disko/Club
Orang-orang yang minat pada beat ini merupakan orang yang paling simple minded. Kita boleh kata dorang ini easy going, tidak kisah pada banyak hal, cepat buat keputusan tanpa pikir panjang2. Ya atau tidak saja. Jarang pikir baik buruk suatu keputusan. Dorang ni selalunya pikir moden juga, suka design futuristic la apa la. Contohnya, suka kereta sporty, rumah yang bersegi-segi penuh cermin, aksesori yang moden-moden dan berkilat-lilauan.

Music Pop/ Balada
Peminat-peminat lagu-lagu macam nyayian Innuendo ka Anuar Zain ka, selalunya orang yang berjiwa jiwang. Dorang ni manusia yang banyak pikir juga. Orang macam ni banyak menenangkan diri dengar lagu-lagu yang tenang.

Hip Hop / Rap
Kalau mengikut nature lagu-lagu hiphop atau rap, music yang dimainkan tidaklah terlalu komplikated tapi lebih mengutamakan vocal atau kata2 si penyanyi. Pengikut2 lagu ni selalunya simple, tapi selalunya mempunyai prinsip tersendiri, berdasarkan kecenderungan jenis hiphop atau rap yang mereka dengarkan. Banyak kata2 yang disebut penyanyi rap hiphop itu berunsur nasihat, atau rasa amarah, atau kekecewaan mereka sendiri. Biasanya pengikut2 lagu ini juga pandai menari dan rapping.

Emo
Lagu-lagu emo ni selalu saja dikaitkan dengan lagu-lagu dan personaliti yang penuh kekecewaan. Banyak orang ternyata penuh rasa penyesalan, kekeliruan dan kesedihan, namun mereka ingin hati mereka didengari. Maka terciptala luahan-luahan rasa amarah, jerit2 yang dasat pada lagu-lagu emo. Paham2 saja la orang yang suka duduk belakang tabir, tapi berusaha meluahan perasaan mereka. Terjadi la lagu macam ni.

Punk / Ska
Penggemar lagu-lagu ni pula bersifat berani dan kadang2 menyakitkan jiwa orang tua mereka. Suka lawan cakap, keras kepala, degil, kadang2 suka menunjuk-nunjuk dan suka menjadi center of the universe. Boleh kata dorang ni juga ada nature easy going, tidak pikir panjang, happy2 belaka. Suka duduk depan tabir.

Reggae
Reggae punya sifat ternyata lebih oldies. Sebab lagu ini lebih slow, dan lagu-lagu guna instrument yang simple-simple saja. Boleh kata, dari reggae baru la wujud ska. Reggae ,ska, punk ni boleh kata anak beranak. Lagu-lagu ni suma banyak guna kod major saja, yang bila dimainkan, bunyi music tu jadi happy saja. Reggae membuat suasana jadi lebih ringan dan selesa didengari.

Jazz
Jazz yang berkembang di Western mempunyai nature yang lagi dasat. Jazz memang bermula mudah. Tapi bila ia mula develop jadi macam2 jenis jazz, menjadi banyak susah mau paham pula. Ada yang focus pada unik vocal. Ada yang focus kepada kod yang lebih blues dan banyak guna kod major seven, yang lagi tenang pun ada, yang bikin bingung pun ada. Memandangkan music ni lebih membingungkan, boleh kata nature manusia-manusia yang gemar pada jazz ini, lebih matang. Ia juga menenangkan, romantic juga kadang-kadang, biasanya orang yang gemar jazz ni juga orang yang faham music.

Metal
Orang yang nyaris-nyaris gila selalu suka layan kepala batu metal. Ada guna jerit-jerit, sebab sedap mo marah orang tanpa sebab. Kalo boleh, pengikut-pengikut metal tidak akan dengar cakap orang langsung. Ini dunia dia woo.

Gothic
Ini punya jenis orang pun pelik juga. Ada sesuatu kebingungan dalam pikiran dia. Ini music banyak guna bunyi koir atau guna bunyi string dengan efek gema. Kod yang digunakan pun selalunya kod-kod minor yang lebih buat suasana jadi aneh. Biasanya orang gothic ada sifat yang lebih spiritual, ataupun sifat mau orang mendekat kepada kepercayaan dia, melalui cara yang tidak disedari oleh pendengar. Ada unsur2 sadistic kepada manusia-manusia gothic, contohnya, kalo mo jahanamkan kehidupan seseorang, dia mau pastikan orang itu betul2 jatuh dan tidak mampu berdiri lagi. Mereka ini juga tidak suka muncul dalam suasana keramaian tapi suka menyendiri danberfikir perkara2 aneh. Boleh kata, orang-orang ni paling psiko.

Okestra/Choir/Pancaragam
Orang-orang yang menghayati lagu-lagu macam ini la yang paling komplikated! Biasanya orang-orang yang paham dengan okestra ialah pemain-pemain music sendiri. Orang yang hidup dia jarang melibatkan diri dengan music, selalunya tidak faham mengapa wujudnya benda macam Philharmonik Petronas, atau mengapa seorang konduktor okestra di sanjung tinggi. Ada berberapa perkara yang unik pada okestra: satu, jumlah pemain yang ramai, dua, pembahagian part2 tertentu untuk instruments ter tentu, tiga, gabungan kod-kod yang begitu merdu, bass note+ piano note+ violin note+ percussion lagi> tiap satu guna kod yang berbeza tapi output tetap merdu. Memang komplikated!

Salasak

Salasak

Dalam permainan gong tradisional di negeri Sabah, ada banyak panggilan yang kita beri kepada setiap beat gong tertentu. Yang paling senang kita beri nama beat itu berdasarkan jenis tarian dia, seperti beat sumazau untuk tarian sumazau, beat sumayau untuk sumayau, beat monggigol untuk monggigol dan sebagainya.

Melalui laman web kebudayaan dan kesenian Malaysia, saya ada berjaya memuat turun sejumlah lagu tradisional untuk negeri Sabah, yang banyak bercirikan permainan set gong, gendang dan kulintangan kaum-kaum petani,dan juga permainan musik kaum-kaum nelayan.
Dalam senarai lagu-lagu itu, ada beberapa yang saya sudah familiar atau sudah biasa dengar cara permainan beat dia. Yang paling common ialah beat sumayau, memandangkan saya ni Lotud. Kemudian ada beat sumazau.

Beat sumazau menurut pengalaman saya, adalah berbeza di banyak tempat dan daerah. Tarian sumazau memang sama, iaitu lelaki dan perempuan menari dalam beberapa formasi ciptaan sendiri dengan mengekalkan pergerakan (apa mau panggil tu? Naik turun ka? Henjut-henjut? Loncat-loncat?) mengikut beat gong.

Kalo dari lagu yang saya muat turun tu, beat yang kena guna ialah beat sumazau Penampang. Sebenarnya ada lagi beat sumazau yang tidak terdaftar dalam pendengaran rakyat setempat. Kalo ada festival kebudayaan, barulah kita sedar cara pukulan gong ada banyak dan pelik-pelik belaka.

Ada beat sumazau Tenghilan.
Ada beat sumazau Kiulu.
Ada beat sumazau Kota Marudu.
Ada beat sumazau Ranau .
Dan macam-macam lagi.

Biasanya, pukulan gong yang paling kecil, iaitu nombor satu, selalu saja sama dalam banyak daerah. Tapi yang membezakan beat dalam banyak daerah ialah pukulan gong kedua, ketiga, keempat, kelima, keenam dan ketujuh, kemudian beza pukulan beat gendang lagi
Kamu mau tau apa yang paling dasat?

Ada juga beat gong yang bukan sumazau.

Banyak orang dari daerah lain-lain akan bermain gong menurut beat tersendiri dan memberi nama khas kepada beat itu. Selalunya, beat-beat gong ini tidak besertakan tarian, sebab itu la ia tidak dikenali orang luar dari daerah tersebut.

Di kampong saya dan kawasan sekitarnya, as far as I know, ada bermain satu jenis beat gong yang diberi nama khas sebagai Salasak.

Salasak melibatkan penggunaan satu set gendang, set gong 6 atau 7, dan satu set kulintangan. Beat yang dimainkan memang rancak kerana peranan gendang yang menambah bunyi rancak. Saya boleh kata beat salasak adalah jenis trance rancak. Tiada tarian yang boleh digambarkan untuk beat ini, kecuali gambaran dua orang pendekar yang sedang bertarung. Bunyi beat salasak adalah jenis rancak dan keras dan tidak sesuai untuk tarian yang lembut-lembut. Memang bunyi untuk orang bertarung la.

Oleh kerana beat salasak tiada tarian khas, mungkin beat ini tidak akan kekal lama lagi. Jarang sudah ada orang kisah untuk belajar main gong.

Secara amnya, dalam permainan gong, kita perlu tahu beat setiap gong dari nombor satu sehingga gong ke berapa . Macam belajar musik la, ada part mau pukul, ada part mau rest, dan setiap gong guna their own beat. Main gong ni perlu ada teamwork, sebab kadang-kadang it consists of 9 members. Satu main gendang, 7 main gong, satu lagi kulintangan. Suma jaga beat masing-masing. Ada part kita saja-saja kasi laju beat, tapi semua orang pandai laju beat juga sebab jiwa dia sudah bersatu dengan beat yang diaorang main. Lepas tu kita kasi slow beat, suma orang pun pandai slow beat juga.

Percaya atau tidak? Orang sabah punya gong guna kod E macam Orang Ulu punya sape yang guna kod D.

Demokrasi

Serius:Demokrasi

Seorang konservatif berkata, “Saya tidak kisah la negara kita ni sudah jauh moden, sebab saya akan tetap kepada cara tradisional, mengamalkan nilai ketimuran, patuh kepada kepercayaan saya dan berpegang teguh kepada prinsip hidup saya, termasuk no sex before marriage”.
Seorang religious berkata, “ Walaupun kita ada banyak kepercayaan dalam masyarakat kita, tapi saya bersetuju bahawa setiap agama itu mengamalkan tunjang yang serupa, seperti, berbuat baik dibalas baik, percaya kepada rencana Tuhan, dan seharusnya mengikut ajaran yang digariskan”.

Seorang liberal berkata, “ Saya suka dengan pemikiran orang yang lebih terbuka dan bebas. Mengenakan pakaian yang seksi tidak salah, berkahwin dengan jantina yang sama tidak juga salah, kerana kami tidak kacau orang lain pun. Walaupun kami buat perkara-perkara yang tidak disenangi umum, kami tidak kacau orang pun. Kami tidak buat jenayah bunuh orang ka apa ka. Sendiri mau ingat la.”

Seorang patriotik berkata, “ Saya agak berbangga dengan pencapaian negara kita ketika ini. Tapi bila sebut perihal pendatang asing yang merampas peluang pekerjaan di negara ini, betul2 buat saya sakit jiwa. Tindakan menhantar mereka pulang ke negara asal adalah sesuatu yang berhasil. Lebih baik jika tingkatkan kawalan tentera di setiap sempadan negara ini, supaya kemasukan pendatang ini dapat kita halang. I love my country.”

Seorang kapitalis berkata, “ Saya sangat bersetuju dengan prinsip ‘rajin berusaha pasti berjaya’. Kenapa tidak guna peluang-peluang yang ada untuk mencapai kejayaan, tapi menunggu bantuan dari kerajaan semata-mata? Kejayaan tidak datang bergolek. Gunakanlah semua sumber yang ada untuk berjaya. Tipu sikit2 pun bolehlah untuk mencapai kejayaan. Sendiri punya tau.”
Seorang sosialis berkata, “ Kamu tahukah kenapa wujud jurang perbezaan yang sangat besar diantara orang kaya dengan orang miskin? Bayangkan la, menteri-menteri atau orang-orang berpangkat punya income tu melebihi keperluan mereka. Kamu faham2 saja la,perbelanjaan seorang menteri yang pergi buat lawatan sosial di suatu lokasi sepenuhnya di tanggung, dalam bentuk elaun? Income rm10,000 maintain setiap bulan, tapi ada elaun perjalanan la, elaun hotel la, elaun makan la, dan banyak rupa elaun lagi. Apa salahnya beri sket pendapatan beri pada orang miskin.”

Seorang environmentalis berkata, “ Saya kurang senang dengan pembukaan tanah2 baru untuk tujuan pembangunan. Hancur kita punya hutan. Habis suma haiwan liar. Air sungai pun abis tercemar. Saya juga tidak setuju dengan pembinaan empangan-empangan hidro, sebab air empangan akan membanjiri hutan dan menenggelamkan darat tempat tinggal flora dan fauna. Kita simpan la alam ini untuk generasi akan datang.”



Bayangkan la, menjadi seorang ahli politik untuk menyenangkan hati semua orang. Bila kita perkenalkan suatu polisi baru, pasti ada pihak yang tidak senang hati.

Polisi 1: Beri kebenaran waktu operasi pusat hiburan dipanjangkan.
Orang konsevatif mengamuk.
Orang religious mengamuk.
Orang liberal suka.

Polisi2: Status ‘pulau bebas cukai’ di tarik balik.
Orang liberal mengamuk.
Orang kapitalis mengamuk.
Orang konservatif suka.
Orang religious suka.

Polisi3: kebenaran teroka hutan dara bagi tujuan pembangunan.
Environmentalis mengamuk.
Orang konservatif mengamuk.
Orang kapitalis suka.

Polisi4: Tingkatkan sekuriti disempadan utk halang kemasukan pendatang asing.
Orang patriotic suka.
Orang sosialis mengamuk.
Orang kapitalis mengamuk.

Monday, January 19, 2009

Telur

Telur

Ada suatu hari, semasa saya p makan di kedai cina, saya order mee goring. Saya minta tambah telur goreng satu. Lepas siap makan, saya ready mo bayar la.

“ amoi, tulung kira.” Beritau saya.

“ mee goreng, milo ping,…” kata dia.

“telur berapa?” dia tunjuk pada saya.

Terkedu saya kejap.

Haih. Ini telur punya cerita betul2 isu sensitive buat lelaki. Dalam banyak perbualan lelaki, pasti selalu ada melibatkan perihal telur. Telur yang orang lelaki maksudkan ini bukan la telur sembarangan. Telur ajaib yang pasti membuatkan perbualan atau perbuatan lelaki yang menjadi kelucuan buat sesetengah orang. Bila lelaki sebut telur, ada beberapa kemungkinan saja yang wujud. Sama ada itu telur ayam, telur itik masin dan satu lagi ialah ‘nut in a sling’( menurut kata si Guru Pikta dalam filem the Love Guru).

“telur berapa?” tanya amoi lagi.

Saya perhati jari dia betul2. Rupa2nya dia tunjuk piring depan saya.

“owh, satu!” kata saya masih terkejut.

Dalam hati saya, “ nasib baik nda jawab dua tadi…, nnt bayar lebih pula.”

2009!

Whoa! Sudah Tahun 2009!

Haha! Selamat Tahun Baru 2009 semua.

Selepas menjalani tahun yang penuh kepahitan dan kesakitan dan kesedihan, kini tiba lagi satu tahun yang menjanjikan suatu pembaharuan buat saya dan anda semua.
Pada ini tahun saya berazam banyak hal.

Tapi azam yang paling utama ialah mencapai azam saya yang 1 tahun lepas tidak juga capai2.

Azam mengurangkan berat badan dan membentuk pinggul yang cantik serta pinggang yang ramping.

Pada tahun lepas, saya sekurang-kurangnya bercerita dan berkongsi impian ini kepada seseorang. Suatu permulaan yang baik. Pada pendapat saya, kalo kita ada suatu perkara yang kita mau jayakan, kita mesti kongsi kita punya cita-cita kepada orang yang dekat2 dengan kita, seboleh-bolehnya orang yang mau sokong cita-cita tu la.

Jangan pula pegi beritau orang2 yang mulut dia celupar dan cabul. Nanti suma orang tau dan mula kasi ketawa nanti. Ko paham2 la mulut dia tu yang pandai olah cerita.

“ ko tau ka si lelaki yang banyak ‘kelebihan’ tu. Dengar cakap dia mo kasi kurang berat badan konon. Mustahil kurang! Makan sudah la tambah 2 kali, lepas tu tidak pernah pegi berjoging ka apa ka. Haha! Jogging? Suruh dia bergolek la. Bulat macam bola. Lebih baik dia derma duit pegi Afrika kasi makan orang kebuluran daripada dia susah payah beli pil kasi kurus badan. Orang mau gumuk, dia mau kurus! Ceh!”

Dasyat kan orang yang bikin panas macam tu. Sebab tu la pilih orang yang tau sokong anda.

Dulu ada saya beritau kakak saya pasal hal berat badan ni. “ Gunakanla produk Alken!” kata dia pula, sambil membunyikan gaya iklan. Hmm..mentang2 ejen kosmetik sambilan.

“ko tiada orang mau monitor ba tu. Mesti mau ada orang sokong dan tolong kamu mencapai berat badan yang ideal.” Kata dia lagi. Ini yang baru betul.

So, kalo mau mencapai cita2 apa pun, minta sokongan orang yang betul, dia boleh tolong monitor pencapaian kamu.

Ada la saya sudah kongsi pada beberapa orang. Sudah juga berkurang yang lebih, tapi belum mencapai tahap, “lihat pinggang ku, rampingkan!” lagi la.

Pada ini tahun, saya mungkin akan mendaftar pegi gym kalo saya jumpa la. Ini kira planning fasa kedua la. Saya tidak juga rush mo kurus ka apa ka, sebab saya takut juga jadi terlalu ‘hot’ nanti perempuan sibuk mengurat buat saya tidak dapat bernafas pula. Mungkin tahun ini kurang lagi beberapa kilo.

Tengok la macam mana nanti. Boleh juga saya jadi pelakon Bollywood, ganti Salman Khan, yang bertubuh sasa tu. Tapi menari poco2 saja la kalo time part menyanyi tu.