Monday, August 24, 2009

Bintulu: Last Chapter.


Uhuk uhuk~~


di sini, atuk ingin mengucapkan ribuan terima kaseh kepada semua orang yang atuk sempat kenali di rantau Bintulu ini. uhuk~


Setelah bergelumang dalam gelombang sosial dan lubang-lubang di jalanraya Bintulu dalam tempoh satu tahun yang lepas, atuk merasa semakin matang dan dewasa, lebih tepat lagi da tua.


Atuk, uhuk uhuk uhk~, atuk juga semakin berpengalaman dalam bidang2 mekanikal seperti welding and fabrication, material, piping, design, management, tulis-tulis report, dan macam2 la.
Atuk juga heran, banyak rakan2 atuk semasa di pengajian tinggi dulu terjumpa di sini. Lebeh2 lagi rakan2 seperjuangan atuk yang ambil kejuruteraan. Budak UMP ada, UTP ada, budak INSTEP pun ada.
Uhuk~
Macam nak mapuh.
Uhuk uhuk korrghh puihhh...~
ehemm...mm.
Atuk kekadang menyampah juga dengan negeri ni. Besar satu hal. Income pun paling banyak dalam negara ni. Kayu balak. Kepala Sawit. Duit Minyak dan Gas.
Penduduk ramai, Lembaga Hasil Dalam Negeri boleh pungut banyak. Penduduk bukan Sarawak ramai, perlu guna permit kerja, Imigresen pungut banyak.
Brunei sebelah Miri, hujung bulan penduduk Brunei borong barang dari Miri, untung jadi banyak.
Pesta sini sana Rainforest World Music, Miri Jazz Festival, Bintulu Kite.
Perlancongan, Bario, Gua Niah, Gua Mulu.
Bakun empangan janakuasa elektrik terbesar.
Atuk terlebey suda. Mau cakap pasal Bintulu saja la.
Atuk ingat satu hal. Itu lapangan terbang lama dengan yang baru sebenarnya tidak jauh kalo ku tengok dari langit. Tapi takda jambatan yang menyambungkan dua kawasan itu, menyebabkan atuk terpaksa pusing jauh2 guna jambatan satu lagi. Hampeh atuk. Uhuk~
Atuk da nak pegi.
Tinggalkan Bintulu.
Projek da abis.
Where is my next stop?

No comments: