Wednesday, April 17, 2013

Lain Dunia

Biar Betik?

Betul ka tidak ni kan. Itu jam tahun 2012 saya kencing ditandas awam Ranau sambil melihat keluar tingkap untuk menenangkan pikiran kusut. Dari itu, saya pun terlihat pohon gergasi ini. Saya pun cepat-cepat ambil keluar telefon bimbit dan mengambil gambar penemuan ini. 

Baru-baru ni awal April 2013, pemandangan ketika saya kencing sudah berbeza, kerana pohon ini sudah tiada. Mungkin sudah ditebang agaknya. 

Terus-terang cakap, memang saya tidak pernah lihat pohon betik sebegini besar dan serupa dalam filem-filem dinosour. Kau lihat gambar, kau nilai sendiri.

Zoom masuk gambar ada betik.

Zoom keluar gambar, keseluruhan pohon yang bercabang-cabang bagai.
 Topeng Muka

Ini gambar adalah percubaan untuk membuat penyamaran menggunakan topeng kain. Sangat jelas sebenarnya penyamar berada disebalik kerusi plastik. Terlalu spontan untuk kau lakonkan.


Tidak kelihatan
 Telefon Awam

Jika dibuat cerita pendek "AKU SEBUAH TELEFON AWAM", memang ramai orang akan menangis, atau tidak. Mungkin tidaklah sesedih perantau-perantau tegar masa lepas. Tiadalah caranya hendak berhubung, melainkan menggunakan khidmat ini, ataupun surat menyurat. Sekarang, nasibnya tidak terbela, terbiar buruk lapuk dalam panas dan hujan. Namun jasamu tetap dikenang.


Jasa dikenang

No comments: