Thursday, April 24, 2008

Apa tafsiran Leonardo Da Vinci?

The Last Supper

Dalam lukisan2 yang banyak dihasilkan, Leonardo Da Vinci telah menyampaikan banyak mesej yg tersembunyi tetapi tidak dapat ditafsirkan dengan betul oleh orang2 pada abad ini. Kita mengatakan bahawa dia sangat bijak kerana memiliki kebolehan dalam banyak perkara terutama dalam hal2 yang berkaitan seni, imaginasi dan kreativiti.

Monalisa


Dalam lukisan karya Monalisa pula, lukisan ini menunjukkan sifat misteri si wanita dalam gambar itu. Lihat sahaja gaya senyumannya yang tidak dapat ditafsir, samada dia sedang senyum atau tidak. Telah banyak tafsiran yang cuba disampaikan oleh generasi moden pada ketika ini yang kemungkinan benar atau tidak. Jadi kemungkinan jika si Leonardo masih hidup, dia pasti mengungkai banyak misteri yang aneh dan pelik2. Sy cuma mau dia tafsir satu gambar untuk saya sahaja. yang di bawah ini.

Cuba teka?
Sy cuma mau tau apa tafsiran senyuman lelaki yang dalam gambar diatas tu kalau menurut si Leonardo. Sy rasa lelaki dalam gambar itu senyum gumbira owh..tenguk lama2 buat saya seram pula. HAHA..
No comments: